Fluxys stapt in Duitse gassnelweg

De nieuwe Eugal pijpleiding sluit aan op de grote Nord Stream pijpleiding die Russisch gas naar het noordoosten van Duitsland brengt. ©EPA

Gasnetbeheerder Fluxys wordt een van de aandeelhouders van Eugal, een nieuwe pijpleiding in Duitsland om Russisch gas te verdelen.

Het Duitse gastransportbedrijf Gascade heeft drie bijkomende aandeelhouders aan boord gehaald voor de bouw van Eugal. Dat is een nieuwe grote gaspijplijn van 485 kilometer van het noordoosten van Duitsland naar het zuiden.

Gascade, waarvan het eerste deel in 2019 klaar moet zijn, is vooral bedoeld om Russisch aardgas dat in het noorden van Duitsland aankomt verder te verdelen naar het midden van Duitsland en vele andere pijpleidingen naar buurlanden in Centraal-Europa. Het project stuit op kritiek omdat het de positie van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom versterkt. Gazprom controleert samen met chemiereus BASF ook Gascade.

Duitsland

In een gesprek met De Tijd had CEO Pascal De Buck eerder al aangegeven dat Fluxys geïnteresseerd was om een rol te spelen in het project. Fluxys participeert al in twee Duitse pijplijnen.

Naast Fluxys Deutschland stappen ook het Duitse filiaal van het Nederlandse Gasunie en het Duitse Ontras in Eugal. Zij krijgen elk een belang van 16,5 procent.

Fluxys is de niet-genoteerde moedergroep van het beursgenoteerde Fluxys Belgium . Het bedrijf wordt gecontroleerd door de Belgische gemeenten via de holding Publigas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud