Frankrijk pompt 30 miljard euro in groen relanceplan

©AFP

Investeringen in groene projecten zoals isolatie en fietsinfrastructuur krijgen een groot gewicht in een plan van 100 miljard euro waarmee Parijs de economie door de corona-crisis wil loodsen.

Het was de Franse president Emmanuel Macron die op de Franse feestdag uitpakte met een relanceplan van 100 miljard euro. Het plan om de economie extra te ondersteunen in corona-tijden zal pas volgende maand concreet worden voorgesteld, maar minister van Financiën Bruno Le Maire geeft nu al aan dat er een serieuze groene strik rond het pakket zal zitten.

Een pakket van 30 miljard euro zal gereserveerd worden voor de 'ecologische transitie', zegt Le Maire in een gesprek met Le Journal du Dimanche. Hij zegt te willen inzetten op de verdere verlaging van de CO2-uitstoot en wil de industrieën van de 21ste eeuw naar Frankrijk halen.

Bruno Le Maire ©Photo News

In de eerste plaats gaat het om energetische renovatie, projecten om gebouwen energiezuiniger te maken. Parijs wil niet enkel inzetten op publieke gebouwen, rusthuizen of scholen, maar alle Franse gezinnen zullen worden aangesproken door renovatiestimuli.

Ook in ons land vragen specialisten al een tijd om sterk in te zetten op dergelijke investeringen omdat ze terugverdiend worden door een lagere energiefactuur. Recent riep ook stroomnetbeheerder Elia op tot dergelijke maatregelen.

Transport

Le Maire ziet ook milieuvriendelijker transport. Zo wil hij goederenvervoer via het spoor promoten en zal het netwerk van fietspaden worden uitgebreid.

De minister van Financiën geeft ook aan dat er bijkomende steun komt voor elektrische en oplaadbare hybride voertuigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud