Gemeenten torpederen fusie intercommunales

De 16.000 zonnepanelen op de spoorwegtunnel in Schoten is één van de energieprojecten die naar de nieuwe Vlaamse energieholding had moeten gaan. ©BELGA

Een reeks Antwerpse gemeenten blaast een plan van de Vlaamse regering om intercommunales te laten samensmelten tot één Vlaamse groene-energieholding op. Het njet is een even grote donderslag bij heldere hemel als de torpedering van de Chinese Eandis-deal.

De raad van bestuur van de Kempense financieringsintercommunale IKA spreekt zich uit tegen een plan om te fuseren tot Zefier, één superintercommunale actief in groene stroom. Omdat IKA de grootste speler is in dit domein én na deze afwijzing de procedure niet meer gevolgd kan worden, kan de geplande fusie dit jaar niet meer doorgaan. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

De bestuurders van IKA namen de beslissing met een ruime meerderheid tijdens een geheime stemming (24 tegen op  39 stemmen). Bij de vertegenwoordigers van de gemeenten was er vooral wrevel dat de operatie van hogerhand werd doorgedrukt en dat de cruciale documenten amper drie dagen op voorhand beschikbaar waren. Over de mandaten was geen discussie.

De afwijzing is een serieuze blaam voor de Vlaamse regering, die deze operatie had opgelegd. Ze komt er ruim een jaar nadat een andere grote deal in de gemeentelijke energiesector was getorpedeerd: de instap van het Chinese State Grid bij netbeheerder Eandis.

Zefier

In mei bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de hervorming van de intercommunales. De mandaten en de zitpenningen werden voor alle intercommunales aan banden gelegd, kondigden minister-president Geert Bourgeois (N-VA), en de ministers Liesbeth Homans (N-VA) de minister Bart Tommelein (Open Vld) aan.

©Mediafin

Daarnaast eiste de Vlaamse regering dat de financieringsintercommunales, een soort van participatiemaatschappijen van gemeenten in de energiesector, zouden fuseren tot één structuur. Tommelein kondigde aan dat die dan naar de beurs zou trekken om burgers te laten participeren.

Volgens het plan moesten IKA en vijf gelijkaardige intercommunales hun aandelen in de netbedrijven Elia en Fluxys overdragen aan de Eandis-koepel. Daarnaast zouden hun beleggingen in lokale windparken en zonneprojecten worden overgeheveld naar een nieuwe structuur Zefier, genoemd naar de Griekse god voor de westenwind. Het gaat bijvoorbeeld om belangen in lokale windprojecten van Engie Electrabel, Storm of een participatie in de SPS FIN, de eigenaar van de 16.000 zonnepanelen op de hst-spoorwegtunnel in Schoten, langs de E19.

Vennootschappen

De vertegenwoordigers van IKA vonden het ook niet eerlijk  dat de regels niet voor iedereen gelijk zijn. Een gelijkaardige structuur van de Limburgse gemeenten, Nuhma, valt buiten deze operatie omdat die niet als een intercommunale maar als een cvba is georganiseerd. Ook gelijkaardige kleinere structuren Efin (West-Vlaanderen), Creadiv (Vlaams-Brabant) en Fineg (Antwerpen) vallen buiten het plan van de Vlaamse regering en konden zelf hun energieparticipaties blijven beheren.

'Werk maken van echte opkuis in energiesector'

Oppositiepoartij sp.a zegt in een reactie dat het tijd is voor de Vlaamse regering om 'eindelijk werk te maken van een echte opkuis in de energiesector'. Het falen van de fusie is volgens fractieleider Joris Vandenbroucke het gevolg van 'lokale weerstand bij een reeks Antwerpse gemeenten en een slechte voorbereiding'.

'De Vlaamse energiesector kan met minder mandaten, minder structuren en minder vergoedingen. Het is een teken van zwakte dat de Vlaamse regering niet eens een halve fusiebeweging tot een goed einde kan brengen', zegt Vandenbroucke.

De socialisten herhalen hun eis voor één Vlaams energiedistributiebedrijf, met de financieringsintercommunales maar ook met de elf distributienetbeheerders. 'Alleen zo kunnen we de bestuurlijke verrommeling aanpakken en zorgen voor meer transparantie en een kostenefficiënte energiedistributie die de gezinnen en bedrijven niet met nodeloze facturen opzadelt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect