‘Groeien op bijen en batterijen'

Gaëtan Waucquez ©Thierry du Bois

De Waalse groep Floridienne trekt de groene kaart en zet in op biologische bestuiving en de recyclage van batterijen van elektrische wagens.

Leg niet al je eieren in dezelfde mand. Het is een wijsheid die tal van beleggers sinds jaar en dag koesteren. De Waalse holding Floridienne houdt zich ook aan dat adagium.

Zo had de chemietak van de groep het vorig jaar niet onder de markt. Door de politieke onzekerheid in verschillende afzetmarkten in Oost-Europa en het Midden-Oosten daalde de omzet tot 51,7 miljoen euro. ‘In sommige gebieden zoals Oekraïne kelderde het verkoopcijfer van pvc-stabilisatoren zelfs met 30 procent,’ zei gedelegeerd bestuurder Gaëtan Waucquez op de algemene vergadering. Toch steeg de omzet van de groep vorig jaar met 4 procent tot 308 miljoen euro. De nettowinst dikte 11,9 procent aan tot 6,6 miljoen euro.

De verklaring ligt in het feit dat de Belgische holding erg gediversifieerd is. Met 51 dochterbedrijven is Floridienne op vele markten actief, van het ontwikkelen van enzymen om biefstuk malser te maken over wijngaardslakken tot het produceren van PVC-stabilisatoren. De activiteiten van de groep steunen op drie pijlers: chemie, feestvoeding (zoals slakken en zeevruchten) en 'life sciences'.

Bijen

In die laatste tak bevindt zich een van de sterkhouders van Floridienne: Biobest. Het bedrijf uit Westerlo is gespecialiseerd in gewasbeheer en exporteert zes bijensoorten die instaan voor de bestuiving van gewassen. Daarnaast levert Biobest een 40-tal soorten insecten die ongedierte kunnen bestrijden. Vorig jaar groeide de omzet van het bedrijf met 19 procent. Vandaag is het de wereldwijde nummer twee op het vlak van gewasbeheer na het Nederlandse Koppert. Floridienne zet dan ook volop in op Biobest. ‘We investeren verder in de ontwikkeling van nieuwe producten en insecten,’ aldus Waucquez.

Maar het grootste groeipotentieel zit volgens de groep in haar batterijrecyclagebedrijf SNAM. ‘SNAM bezit een gigantisch potentieel. Door onze investeringen zijn we klaar om de batterijen van elektrische wagens te verwerken,’ liet Waucquez weten. Het bedrijf is een van de grootste Europese recycleerders van autobatterijen en heeft contracten van tal van grote automerken. Door de opkomst van de elektrische wagens krijgt het wellicht meer en andere batterijen te verwerken. SNAM is van plan de batterijen te recycleren tot onderdelen die van toepassing kunnen zijn bij de stockage van zonne- of windenergie. Voor het project zoekt het bedrijf wel nog een financiële partner.

Voorts bevestigde Floridienne het brutodividend van 2,1 euro per aandeel en de aanstelling van Caroline de Spoelberch als bestuurster. De koers eindigde dinsdag ongewijzigd op 144,01 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect