Hamon blijft verliezen opstapelen

©Thierry du Bois

Ondanks een verbeterd operationeel resultaat blijft de Waalse koeltorenbouwer Hamon zware nettoverliezen lijden.

Het zieltogende Hamon pakt vrijdagavond uit met zijn aangedikt orderboekje. De koeltorenbouwer noteerde vorig jaar 334 miljoen euro aan binnenkomende opdrachten. Dat is 29 procent meer dan in 2017, toen het orderboekje met 33 procent was ingestort. 

De inhoud van het orderboekje ligt iets lager dan de verwachtingen, geeft Hamon toe. Volgens het bedrijf is dat te wijten aan een zwakker vierde trimester. In de Amerika's nam het orderboekje amper toe. Het bedrijf wil zich daarom voortaan meer toeleggen op zijn business in Europa en Azië. 

Hamon slaagde er niet in zijn omzet te verhogen, die ging van 366,6 naar 345,1 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van de activiteiten die Hamon in Zuid-Afrika en Brazilië afstootte.

Nettoverlies

Hamon boekte wel opnieuw een positieve bedrijfswinst van 7,3 miljoen euro, terwijl het bedrijf in 2017 nog 9,2 miljoen in het rood ging.

Maar onderaan boekt Hamon voor de vijfde keer in zes jaar tijd verlies. De koeltorenbouwer sloot 2018 af met een nettoverlies van 25,3 miljoen euro, bijna drie miljoen meer dan in het rampzalige 2017.

Dat verlies wijt volgens Hamon aan de reorganisatie die het bedrijf doorvoerde na enkele rampjaren. Dat transformatieplan zit naar eigen zeggen op schema. 

Geflopte kapitaalverhoging

Enkele maanden eerder moest Hamon een schuldherschikking van 87 miljoen euro doorvoerde. Door de transacties trok Sogepa, een vehikel van de Waalse overheid, het laken nog meer naar zich toe en moest de oprichtende familie Lambilliotte toezien hoe haar belang verder verschrompelde.

Voor 2019 wil Hamon geen prognoses geven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud