Hitachi trekt stekker uit Britse kerncentrale

Een maquette van de kerncentrale die Hitachi had moeten bouwen in Noord-Wales. ©AFP

Het Japanse bedrijf schorst zijn project in Noord-Wales op, nadat eerder al Toshiba zijn Britse kerncentrale had afgevoerd.

Er werd al langer gespeculeerd dat Hitachi de Wylfa Newydd-kerncentrale in Noord-Wales zou schrappen wegens de hoog oplopende bouwkosten en onenigheid met de Britse regering over de subsidiëring.  

Zo'n 9.000 arbeiders zouden betrokken geweest zijn bij de bouw van de twee kernreactoren, die halfweg de jaren 2020 operationeel moesten zijn. Hitachi gaf aan dat het door de stopzetting van de bouw 2,4 miljard euro moet afschrijven. Maar het Japanse bedrijf zegt als privébedrijf niet anders te kunnen.

Slag om de arm

Toch houdt het een slag om de arm. 'De site blijft de beste plek voor nucleaire ontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk', klinkt het. Het bedrijf liet verstaan dat het 'de optie openhoudt om de bouw te hervatten'. De geplande kerncentrale had 2.900 megawatt elektriciteit moeten produceren en zou 60 jaar operationeel geweest zijn.

2,4 miljard
Afschrijving
Hitachi schrijft 2,4 miljard euro af.

Hitachi's beslissing is opnieuw een streep door de rekening van de Britten en hun ambitieuze plannen om nieuwe kerncentrales neer te poten. In november al zette ook het Japanse Toshiba zijn plannen stop om de Moorside-kerncentrale in Cumbria te bouwen.

Nu het Verenigd Koninkrijk beide Japanse bedrijven heeft zien afhaken, moet het kiezen: richt het zich tot Chinese nucleaire technologie (wat politiek zeer gevoelig ligt), zal het meer fossiele brandstoffen verbranden of zal het proberen meer groene energie op te wekken?

Van alle geplande nieuwe kerncentrales is enkel die in Hinkley Point (Somerset), van de Franse energiereus EDF, in aanbouw. Maar ook daar is het allesbehalve rozengeur en maneschijn. Het project ligt acht jaar achter op schema en krijgt bakken kritiek wegens de genereuze subsidies, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud