Jan De Nul bouwt offshorewindmolenpark in Taiwan

Jan De Nul gaat aan de slag in Azië: tegen 2020 moeten er 21 windmolens voor de Taiwanese westkust staan. ©AFP

Jan De Nul Group en zijn Japanse partner Hitachi gaan een windmolenpark bouwen voor de Taiwanese westkust. Tegen eind 2020 moeten de tyfoonbestendige windmolens klaar zijn.

De Belgische baggeraar Jan De Nul Group heeft een nieuw contract binnengesleept. Maandag ondertekenden Jan De Nul en het Japanse Hitachi Ltd. een contract voor het bouwen van een offshorewindmolenpark voor de Taiwanese westkust, het Changhua Offshore Windfarm Phase 1 Project. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Het omvangrijke contract heeft een waarde van ruim 700 miljoen euro waarvan twee derde voor rekening van Jan De Nul en een derde voor Hitachi. In opdracht van staatsbedrijf en energieleverancier Taiwan Power Company zal het consortium Jan De Nul-Hitachi 21 windturbines van 5,2 megawatt (MW) op zee installeren.

Jan De Nul neemt onder andere het ontwerp, de fabricatie en de installatie van alle funderingen op zich. Zijn Japanse partner is verantwoordelijk voor de bouw, montage, werking en het onderhoud van de 21 offshorewindturbines.

Pionier 

Het is niet de eerste keer dat het Belgische bedrijf actief is in Taiwan: al bijna twintig jaar levert Jan De Nul Group diensten voor de olie- en gasindustrie en baggerwerken in grote havens zoals Taipei. Het bedrijf gaat nu ook windmolenparken bouwen in Azië.

De totale contractwaarde in Taiwan loopt nu op tot meer dan 1 miljard euro dankzij het eerder dit jaar toegekende Formosa 1 Phase 2 project voor Swancor-Macquarie-Orsted, ook een windmolenpark, en het baggercontract Linkou Port voor Taiwan Power Company. 'Mede dankzij die continuïteit aan activiteiten in Taiwan kan Jan De Nul hier vandaag samen met Hitachi dit belangrijke contract met TPC ondertekenen', zegt Philippe Hutse, Director Offshore Division bij Jan De Nul.

Vierjarenplan

Windenergie neemt een steeds prominentere plaats in het energiebeleid van Taiwan in. Het nieuwe windmolenpark maakt deel uit van een vierjarenplan met de bedoeling om de productie van windenergie aan te moedigen. Taiwan wil op termijn een cumulatieve totale productiecapaciteit van 5,5 gigawatt (GW) bereiken met de introductie van offshorewindenergie-installaties

Tyfoons

De bouw van de funderingen en windturbines is gepland voor 2019 om het project in 2020 te kunnen afleveren. Speciaal aan dit windmolenpark is de locatie: de windmolens worden gebouwd in een tyfoongevoelige regio en moeten dan ook bestand zijn tegen deze tyfoons.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect