Lage olieprijzen wegen op BP

Eerder deze maand kondigde BP het vertrek van CEO Bob Dudley aan. ©AFP

Het Britse aardoliebedrijf BP zag zijn winst in het derde kwartaal met 40 procent zakken. Toch overtreffen de resultaten de verwachtingen.

BP sluit het derde kwartaal af met een onderliggende winst van 2,3 miljard dollar. Dat cijfer is voor het bedrijf de belangrijkste maatstaf voor de winst. Vorig jaar was dat nog 3,8 miljard. Toch noemen analisten de winst verrassend hoog. Ze werd geschat op 1,77 miljard. Een sterke prestatie in de raffinaderijdivisie compenseerde de lagere olie- en gasprijzen. 

Upstream

De lage olie- en gasprijzen en de orkaan Barry hebben een merkbare impact gehad op de resultaten van BP.
Bob Dudley
CEO BP

De dalende winst ligt volgens BP aan de lagere inkomsten van 'upstream', de afdeling voor de exploratie en winning van olie. De lage olieprijzen en de slechte weersomstandigheden wogen ook op de winst. Vooral de orkaan Barry, die in juli de Golf van Mexico teisterde en de installaties twee maanden lamlegde, leidde tot een lagere productie. Het bedrijf verwacht dat de productie in het vierde kwartaal weer zal stijgen.

Eerder deze maand kondigde BP het vertrek aan van CEO Bob Dudley, die de geschiedenis zal ingaan als de man die BP redde na de milieuramp bij het boorplatform Deepwater Horizon. In 2010 stroomde toen drie maanden lang olie in zee als gevolg van een explosie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect