Lampiris koopt stroom van zeewindpark Rentel

Het Rentel-windpark telt 42 windturbines.

Total-dochter Lampiris koopt 15 jaar alle stroom van het Belgische offshorewindpark Rentel. Daarmee kan de leverancier zijn bevoorradingsportefeuille voor de lange termijn vergroenen.

Een historisch moment, noemt Marc Bensadoun, de algemeen directeur van Lampiris, het duurzame-energiecontract. 'Dat toont aan dat we de ontwikkeling van duurzame energie in België willen ondersteunen.'

15 jaar
Termijn
Het contract loopt gedurende 15 jaar.

Lampiris, dat enkele jaren geleden overgenomen werd door het Franse Total , noemt zich de derde grootste Belgische leverancier van groene stroom en aardgas. Het telt ongeveer 1 miljoen aansluitingen. Lampiris heeft zich steeds geprofileerd als aanbieder van lokale groene stroom, maar dat imago kreeg een deuk na de overname door de Franse oliegigant. Met het Rentel-contract verwerft het een grote hoeveelheid groene stroom op de lange termijn.

Rentel telt 42 windturbines, goed voor 309 megawatt. Daarmee kan het windpark evenveel groene stroom leveren als de hoeveelheid elektriciteit die 300.000 gezinnen verbruiken.

Water

De productie van die windparken is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid wind. Lampiris zegt dat het de wisselvallige windproductie kan compenseren met zijn waterkrachtcentrale Plate Taille, het kleinere zusje van de pompcentrale van Coo van Engie Electrabel.

Het Rentel-windpark, op 40 kilometer van de Belgische kust, werd vorig jaar in gebruik genomen. Het is eigendom van het consortium Otary met onder meer baggergroep DEME, de gemeentelijke groenestroomspecialist Aspiravi en het Luikse Elicio, het vroegere Electrawinds. Dit jaar worden de laatste zeewindparken in de huidige offshorezone in gebruik genomen. Het tiental parken levert samen een tiende van de stroom die in ons land verbruikt wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud