Lampiris wordt onderdeel van Total

Bruno Venanzi en Bruno Vanderschueren, de oprichters van Lampiris ©Thierry du Bois

De Franse oliereus Total betaalt 150 tot 200 miljoen euro voor de Luikse stroom- en gasleverancier Lampiris. Alle werknemers blijven aan boord.

Alle aandeelhouders van Lampiris, de oprichters Bruno Venanzi, de eigenaar van de voetbalclub Standard Luik, en Bruno Vanderschueren, het management en de investeringsmaatschappijen Gimv en SRIW hebben hun aandelen verkocht aan Total. De prijs bedraagt 150 tot 200 miljoen euro. De deal werd deze middag getekend en zou in september afgerond worden.

Met Lampiris wil Total ook binnendringen op de Belgische stroom- en gasmarkt voor gezinnen. De Franse groep was al actief als energieleverancier voor bedrijven.

Beide bedrijven benadrukken dat er voor de klanten en het personeel niets verandert. Het hoofdkantoor van Lampiris blijft in Luik.

Tom Van de Cruys, de CEO van Lampiris, ziet  heel wat voordelen aan de overname. 'Met Total als aandeelhouder hebben we een sterkere basis en kunnen we misschien extra producten aanbieden'. Total wil ook gelijkaardige leveranciersactiviteiten opzetten in andere Europese landen, via andere overnames of nieuwe filialen. Het wil daarvoor rekenen op Lampiris.

Total bekeek in het verleden verschillende bedrijven om actief te worden in de energieverkoop aan gezinnen. 'Lampiris is een van de beste middelgrote spelers', zegt John Shead, de directeur marketing van elektriciteit en gas van Total. Hij wijst erop dat de groep steeds meer aardgas produceert en daarom zoekt naar nieuwe manieren om aardgas te verkopen.

Imago

Lampiris profileerde zich steeds als Belgisch, groen en goedkoop. De vraag is of dit imago behouden kan blijven nu een Franse oliereus eigenaar wordt. 'We blijven enkel groene stroom verkopen en dankzij Total zullen we zeer competitieve prijzen kunnen aanbieden. De Belgische link wordt uiteraard minder', zegt Van de Cruys. Hij wijst er op dat Total sterk aan het evolueren is, en nu een grote speler is in zonnepanelen en batterijen. 'We maken deel uit van het toekomstige Total, niet van Total uit het verleden.' 

Dat Total de nieuwe eigenaar van Lampiris wordt, is opmerkelijk. toen Lampiris zichzelf vorig jaar in de etalage zette, dienden zich aanvankelijk vooral Belgische sectorgenoten aan, zoals EDF Luminus en Eneco België, beide onderdelen van buitenlandse elektriciteitsconcerns.

De grootste spelers op de Belgische markt na Electrabel flirten al enige tijd met elkaar. Door de crisis in de sector en de scherpe concurrentie raken veel spelers niet uit de rode cijfers. Tegelijk komen er steeds nieuwe spelers op de markt.

De toplui van veel spelers zien één recept om uit de impasse te raken: fusies om van een grotere schaalgrootte te kunnen profiteren. Alleen lijkt de weg naar fusies en overnames hobbelig en dansen partijen een gecompliceerde paringsdans waarbij de kandidaten zich aan- en afmelden.

Maar Lampiris kreeg ook interesse van nieuwe spelers, snel gegroeide start-ups met vaak een achtergrond in de telecom- of technologiesector. Die konden zich als prijsbreker profileren op de vrijgemaakte energiemarkt. Bij Lampiris kwamen onder meer het Franse Direct Energie, in ons land onlangs begonnen onder de merknaam Poweo, en het Duitse Extra het terrein verkennen.

Total was een outsider. De Franse reus noemde elektriciteit kortgeleden wel de energie van de 21ste eeuw en bevestigde dat hij groene stroom wil verhandelen.

Groen

Lampiris focust op groene elektriciteit en aardgas. Het heeft in België meer dan 800.000 klanten, in Frankrijk ruim 175.000. De Waalse groep was in het afgelopen boekjaar van 21 maanden goed voor bijna 1,8 miljard euro omzet. Het Waalse bedrijf besliste samen met Banca Leonardo (nu Rothschild) ‘alle strategische opties’ te bekijken, van een overname van een kleinere concurrent tot een fusie of een verkoop.

De twee oprichters hebben nog de meerderheid van het bedrijf in handen. Naast Gimv en SRIW - die drie jaar geleden 40 miljoen in Lampiris pompten en elk 16,5 procent van de aandelen verwierven - zit ook het operationele management in het kapitaal. Dat management wordt geleid door gedelegeerd bestuurder Tom Van de Cruys.

Lampiris behoort samen met EDF Luminus, Eni Gas & Power (het vroegere Nuon Belgium), Essent.be (RWE) en Eneco België tot de grootste spelers, na de absolute marktleider Electrabel. Daarnaast zijn er nog tientallen kleine leveranciers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud