Noodplan voor stroombevoorrading deze winter

Een werkgroep van de regering werkt aan een noodplan om de stroombevoorrading deze winter te garanderen. De strategische reserve die door Elia wordt aangelegd is niet voldoende.

Een werkgroep met vertegenwoordigers van de overheid en de energiesector zoekt naar maatregelen om het stroomverbruik op piekmomenten deze winter snel te kunnen drukken. Het selectief afschakelen van bepaalde energieverslindende apparaten is de laatste stap om het stroomnet in evenwicht te houden bij dreigende tekorten. Het alternatief is dat Elia delen van het land in het donker moet zetten om een crash van het net te vermijden.

Pistes om de productie snel te verhogen- onder meer door elektriciteitscentrales op boten in te zetten - bleken echter niet haalbaar op korte termijn. Er wordt vooral gekeken naar het afschakelen van allerlei stroomverslindende apparaten bij overheidsinstellingen.

Maatregelen die op tafel liggen zijn onder meer het doven van de verlichting op de autosnelwegen, het verminderen van de verlichting bij het openbaar vervoer en het zo veel mogelijk verminderen van het verbruik bij de overheidsinstellingen.

Reserve onvoldoende

Strategische reserve

Elia kreeg voor 850 megawatt aan aanbiedingen voor zijn strategische stroomreserve om de winter door te komen. Het gaat om twee gasgestookte centrales: EDF Luminus in Seraing (485 MW) en E.ON in Vilvoorde (265 MW). Die centrales zouden normaal sluiten, maar worden nu paraat gehouden en krijgen daarvoor een vergoeding.

Daarnaast bestaat de strategische reserve uit een groep zogenaamde afschakelbare klanten. Dat zijn bedrijven die tegen betaling hun stroomverbruik willen onderbreken op piekmomenten. Dat is goed voor 100 MW.

 

Extra maatregelen zijn nodig omdat de zogenaamde strategische reserve voor deze winter niet voldoende blijkt. Ter herinnering: staatssecretaris voor energie Melchior Wathelet besliste dat Elia een reserve van centrales moet aanleggen die deze winter kan aangesproken worden op piekmomenten.

Die reserve werd aanvankelijk begroot op maximum 800 megawatt. Gisteren maakte het kabinet-Wathelet bekend dat er voor 850 megawatt offertes werden ingediend, iets boven het doel dus. Alleen blijkt die 800 megawatt niet meer voldoende, nu er onzekerheid is over de kerncentrales.

De reactoren Doel 3 en Tihange 2, waar haarscheurtjes in de reactorvaten werden ontdekt, werd immers opnieuw stilgelegd om veiligheidsredenen. Momenteel voert Electrabel allerlei analyses uit om na te gaan of die reactoren weer opgestart kunnen worden. Of en wanneer dat kan is, nu totaal niet in te schatten. Het staat nu al vast dat ze in het begin van de winter niet beschikbaar zullen zijn.

Door het wegvallen van Doel 3 en Tihange 2 moet de strategische reserve tussen de 800 en 1.200 megawatt bevatten, berekende de Administratie Energie.

‘Met 850 megawatt zitten we boven het minimum van de vork, maar nog 350 megawatt van het maximum’, zegt een woordvoerster van Wathelet.

Creatieve oplossingen

Om dat gat van 350 megawatt te vullen zal een pakket van creatieve oplossingen van een werkgroep worden aangesproken. De voorbije maanden hebben vertegenwoordigers van het kabinet-Wathelet, het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, Elia, de energiewaakhond CREG en de Administratie Energie alle mogelijke alternatieve maatregelen opgelijst.

Naast het besparen bij overheidsinstellingen, behoort ook het verbieden van het gebruik van bepaalde elektrische toestellen theoretisch tot de mogelijkheden. Concrete beslissingen zouden er echter pas in september genomen worden.

Voor alle duidelijkheid: de eventuele maatregelen zullen enkel genomen worden op absolute piekmomenten. Die zijn er bijvoorbeeld wanneer het erg koud is in België én de buurlanden, waardoor er nauwelijks stroom kan ingevoerd worden uit Frankrijk en Nederland. De situatie wordt pas kritiek als ook de productie op zo’n moment niet erg hoog is doordat weersomstandigheden er voor zorgen dat windmolens en zonnepanelen niet produceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud