Advertentie

Nyrstar beperkt productie onder druk van energieprijzen

Drie zinksmelters van Nyrstar, waaronder die in Balen, moeten tijdelijk op een lager pitje draaien. ©Dries Luyten

De zinkfabrikant Nyrstar kreunt onder de scherpe stijging van de energieprijzen. Noodgedwongen beperkt het bedrijf de productie in drie Europese smelters met de helft. 'Het is economisch niet meer haalbaar op volle capaciteit te draaien.'

Nyrstar grijpt in in de productie van drie van zijn zinksmelters: in Balen, het Nederlandse Budel en het Franse Auby. 'Door de aanzienlijke stijging van de elektriciteitskosten in de voorbije weken en de kosten van de door de elektriciteitssector uitgestoten koolstof - die worden doorgerekend aan industriële en huishoudelijke klanten - is het economisch niet langer haalbaar de productie op volle capaciteit te laten draaien', klinkt het.

Omdat onze fabrieken volledig geëlektrificeerd zijn, beschikken we over de operationele flexibiliteit om snel de productie terug te schroeven en zo te reageren op de hoge energieprijzen.
Daniel Vanin
CEO Nyrstar

'Hoewel we efficiënter werken dan ooit, hebben we de moeilijke beslissing moeten nemen de productie terug te schroeven', zegt Nyrstar-CEO Daniel Vanin. 'Omdat onze fabrieken volledig geëlektrificeerd zijn, beschikken we over de operationele flexibiliteit om dat snel te doen en zo te reageren op de hoge energieprijzen.'

Het gaat om een tijdelijke beperking, waarvan wordt verwacht dat ze geen impact heeft op de werkgelegenheid. Op de Nyrstar-site in Balen werkt een 500-tal mensen. Het bedrijf verzekert dat hat zal kunnen blijven leveren aan zijn klanten, onder meer dankzij tussenvoorraden. 'Onze drie Europese fabrieken maken ons flexibel. We kunnen zinkkathodes vanuit Frankrijk naar België brengen om daar het klantspecifieke eindproduct te gieten.'

Energienorm

De beslissing komt er net na de invoering van de energienorm, die begin deze week werd afgeklopt door de federale regering. Daar vragen industriële grootverbruikers al jaren om. De regering maakt nu werk van een mechanisme om de ontsporende energieprijzen voor zowel gezinnen als bedrijven onder controle te krijgen.

Daarnaast krijgt een groep bedrijven - waaronder Nyrstar - vrijstellingen van heffingen en belastingen op het energieverbruik. 'Het gaat om energie-intensieve bedrijven actief in elektrolyse of metallurgie, of bedrijven die aardgas als grondstof gebruiken voor de fosfaatproductie', zei minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

'De energienorm en de vrijstelling van heffing en taksen zal zeker een stap in de goede richting zijn om een eerlijk speelveld te creëren', reageert Nyrstar. 'We zien op dit moment een groot verschil in de indirecte kostencompensatie op CO2 in de verschillende landen. De impact van de hoge gasprijs op de hoge elektriciteitsprijs zal hierdoor uiteraard niet weggenomen worden.'

Industrie

De hoge energieprijzen baren de Belgische industrie al weken zorgen. Elektriciteit is de grootste kostenpost voor Nyrstar, een echte grootverbruiker. De fabriek in Balen is goed voor 1 à 1,5 procent van het Belgische elektriciteitsverbruik. 'De prijzen rijzen de pan uit, dus stijgen ook de kosten van de producten. Veel industrieën kunnen hogere kosten doorrekenen aan anderen. Maar wij niet, want de zinkprijs noteert op de London Metal Exchange. Onze marges staan flink onder druk. Dat is een serieus probleem voor ons', zei Guido Janssen, de directeur van de Europese activiteiten, vorige maand in De Tijd.

De chemiereus BASF, ook een industriële grootverbruiker, moest onlangs de productie van de Antwerpse vestiging terugschroeven omdat die niet meer rendabel was. Voorlopig komen geen signalen van andere energie-intensieve industriebedrijven die tot de topverbruikers horen - staalbedrijven als Aperam en ArcelorMittal of chemiebedrijven als Inovyn en Vynova - en die zouden ingrijpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud