Advertentie

Open VLD op de rem over biomassacentrale

Vlaamse parlementslid en energiespecialist Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) gelooft niet in grootschalige biomassacentrales. ©BELGA

In de Vlaamse regering dreigt een clash over een grootschalig biomassaproject in Gent.

Willem-Frederik Schiltz, Vlaams parlementslid en energiespecialist voor Open VLD, blies maandagmorgen in 'De Ochtend' op Radio 1 warm en koud over de gecontesteerde plannen voor biomassacentrales (zie inzet onderaan).

'Grootschalige biomassacentrales zijn absoluut geen goed idee', zei Schiltz. 'Ze zijn niet duurzaam, omdat je er bomen voor moet laten hakken in de Verenigde Staten en pellets moet laten verschepen. En ze kosten te veel geld.'

Tegelijkertijd zette Schiltz wel de deur op een kier. 'Zo'n model kan misschien interessant als je er lokale reststromen, zoals afval van de groendienst, voor kan gebruiken. Tegen zo'n duurzaam model zeg ik niet direct nee.'

Kosten

Schiltz pleitte er ook voor dat de politiek samen met bedrijven in de sector, middenveldorganisaties en de bevolking moet nadenken over de vergroening van de energie. 'Waar willen we staan binnen 50 jaar? En vooral ook: hoeveel mag dat kosten? Want we mogen niet vergeten dat we nu op een enorme schuldenberg zitten door groenestroomcertificaten uit het verleden.'

Afgelopen weekend kantte ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zich tegen de subsidiëring van biomassacentrales. De partners in de Vlaamse regering, CD&V en N-VA, willen eerst een geloofwaardig alternatief zien.

DE VRAAG VAN ANDERHALF MILJARD

Het energiebedrijf Bee (Belgian Eco Energy) wil er een grote groene elektriciteitscentrale bouwen. Het wil daar houtafval verbranden en omzetten in stroom, waarvoor het groenestroomcertificaten zal krijgen.

De waarde van die certificaten werd vastgelegd door de vorige regering (ongeveer 70 euro per geproduceerde megawattuur). Dat komt neer op zo’n 100 miljoen euro per jaar, voor 15 jaar.

Die steun werd meegenomen in de berekening van de Vlaamse energieheffing, de zogenaamde Turteltaks van 100 euro per standaardgezin.

Bij haar ontslag vrijdag verwees Annemie Turtelboom naar de belangrijke beslissing die moet worden genomen over de Gentse centrale. Het steunniveau van Bee Power Gent is in het verleden toegezegd, maar werd nog niet definitief bevestigd. Dat moest dezer dagen door Turtelboom gebeuren na een overleg met haar collega’s in de Vlaamse regering.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud