Overnamekampioen Eneco belandt zelf in de etalage

©Belga

De energieleverancier Eneco heeft de overname van concurrent Eni Belgium afgerond en wordt zo het nummer drie op de Belgische stroommarkt. Maar het Nederlandse moederbedrijf is nu zelf opgejaagd wild.

Ondernemer Christophe Degrez wordt met Eneco België de belangrijkste uitdager van de twee historische spelers op de energiemarkt, Engie Electrabel en EDF Luminus. Dankzij de overname van het veel grotere Eni Gas & Power Belgium is Eneco het onbetwiste nummer drie met meer dan 1,1 miljoen gezinnen als klant. Degrez kent het overgenomen bedrijf en een aantal managers goed: hij vertrok er in 2010 toen hij CEO werd van Eneco België en er de kaart van groene energie en vernieuwende diensten trok.

Biedstrijd

In april won Eneco de biedstrijd om Eni Belgium, dat door de Italiaanse oliereus Eni in de etalage was gezet. Nu de overname door de concurrentieautoriteiten is goedgekeurd, kan de integratie van beide bedrijven beginnen.

Degrez wordt ook CEO van Eni Gas & Power, maar hoe beide bedrijven met samen 340 werknemers zullen samenwerken, is nog niet duidelijk. De integratieplannen zijn nog niet uitgewerkt.

1,1 miljoen
Eneco wordt met 1,1 miljoen stroom- en gasklanten het Belgische nummer drie. Het bedrijf realiseert ruim 1,5 miljard euro omzet met 340 werknemers.

‘Als pionier in duurzame energie zullen we blijven inzetten op 100 procent groene en lokaal geproduceerde energie. Dankzij de overname kunnen we ook volop inzetten op innovatie’, zegt Degrez in een persbericht. Een belangrijke uitdaging word het geheel rendabel te krijgen in een landschap van sterke concurrentie en krappe marges.

De overname van Eni Belgium, waarvoor onder andere ook EDF Luminus in de running was, is de grootste van Eneco in ons land. Het stroombedrijf kocht eerder al de beursgenoteerde windparkontwikkelaar Air Energy en werd zo een belangrijke speler in windparken op land en op zee (Norther-project).

Daarnaast kocht Eneco België ook voortdurend activiteiten en projecten van bedrijven in moeilijkheden, van zonneparken van het West-Vlaamse Enfinity tot onderdelen van de geïmplodeerde Nederlandse groenestroomgigant Econcern.

Den Haag en Rotterdam verkopen

Maar het Nederlandse moederbedrijf Eneco wordt nu zelf opgejaagd wild. De gemeente Den Haag heeft officieel aangegeven dat ze haar belang in Eneco wil verkopen. Den Haag is met 16,6 procent de tweede aandeelhouder van Eneco, na Rotterdam. Die havenstad liet eerder dit jaar al verstaan dat ze af wil van haar belang van 31 procent in het bedrijf.

De twee samen controleren bijna de helft (48%) van Eneco en hebben de teugels van het bedrijf in handen. De rest van de aandelen zit versnipperd bij 51 andere gemeentelijke aandeelhouders. Die moeten voor eind oktober beslissen of ze aandeelhouder willen blijven.

Maar met de publieke stellingname van Rotterdam en Den Haag is de geest uit de fles en lijkt een afbouw van het gemeentelijke aandeelhouderschap via een beursgang of een verkoop ingezet.

Gemeenteraadsverkiezingen

Een definitieve beslissing zal echter pas na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar genomen kunnen worden, is te horen in Den Haag. Verwacht wordt dat de meeste gemeenten zullen kiezen om vooral aandeelhouder te blijven van het afgesplitste netwerkbedrijf Stedin, dat stabielere inkomsten heeft dan het commerciële zusterbedrijf Eneco. Eneco heeft een grote positie in Nederland en België, maar is erg klein in vergelijking met Europese reuzen als Engie, EDF, Enel of Iberdrola.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect