Plasticvanger Ocean Cleanup ligt stil

De Ocean Cleanup slaagt er veel minder dan verhoopt in om plastic uit de oceaan te halen. ©EPA

Na minder dan drie maanden van testen in de Stille Oceaan ligt het plasticvangerproject The Ocean Cleanup stil.

De Ocean Cleanup is een drijvende installatie die afval uit de Stille Oceaan wil halen. Het project, naar een idee van de Nederlander Boyan Slat (24), werd in het voorjaar van 2018 met veel bombarie gepresenteerd. Slat haalde voor het project meer dan 40 miljoen euro op en werd gelauwerd met een prijs van de Verenigde Naties. In september werd het toestel te water werd gelaten.

Nu blijkt een 18 meter lang uiteinde van de installatie te zijn losgekomen. Zodra het weer het toelaat, wordt de installatie weer aan land gebracht, heeft een woordvoerder van het ambitieuze project woensdag aan het Duitse persbureau DPA gezegd.

Materiaalmoeheid en sterke plaatselijke belasting zijn de vermoedelijke oorzaken voor het defect. De afvalvanger ligt stabiel in het water. Voor de bemanning van het begeleidende schip, het milieu en het scheepvaartverkeer is er geen enkel risico.

Al eerder problemen

De installatie is in september vanuit de baai van San Francisco naar een plasticrijk gebied in de Stille Oceaan gesleept. De operaties begonnen op 17 oktober.

In december waren er ook al problemen. De installatie kon het ingezamelde plastic niet vasthouden. De geplande reparatie zal ook dat probleem oplossen. Hoelang dit gaat duren weet men nog niet, zei woordvoerder Jan van Ewijk.

De plasticvanger bestaat uit een 600 meter lange boei die garandeert dat het systeem blijft drijven en het afval niet kan ontsnappen. Daaronder hangt een soort gordijn dat tot drie meter diepte in zee het afval kan tegenhouden. Schepen brengen het plastic later aan land, om het te verwerken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect