Politiek alarm over Chinezen in Eandis

Een werf van Eandis in Mechelen. ©BELGA

Verzet tegen instap van State Grid in netbeheerder groeit.

Uit steeds meer politieke hoeken en dwars door alle partijen steken kritische geluiden op over een instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in de Vlaamse elektriciteits- en gasnetbeheerder Eandis.

Gent, de grootste aandeelhouder van de superintercommunale, stelde zich eerder al kritisch op. Gisteren kwam het stadsbestuur overeen dat het dinsdag op een overleg van de centrumsteden zal vragen de beslissing over de deal met de Chinezen uit te stellen.

Haakt State Grid af?

‘Op de algemene vergadering van 3 oktober, waar de beslissing over State Grid moet vallen, zullen we een opschorting van de vergadering vragen’, klinkt het in Gent. ‘We hebben nog te veel vragen bij de overeenkomst tussen Eandis en State Grid. We zullen er bij de andere Vlaamse steden op aandringen om ook voor een opschorting te pleiten.’

Waarnemers achten het niet onwaarschijnlijk dat uitstel finaal de deal onderuit haalt. ‘De Chinezen kunnen erop afknappen en dan moet alles opnieuw beginnen’, zegt iemand dicht bij het dossier. Of de politieke druk kan zo groot worden dat Eandis opnieuw aan zijn huiswerk moet beginnen.

Als de stemming over de deal met het Chinese staatsbedrijf wordt uitgesteld, kan dat de intrede van State Grid op de helling zetten.

Het groeiende verzet tegen een deal met het Chinese staatsbedrijf is erg opmerkelijk. Voor de zomer gaf de raad van bestuur van Eandis, die voor 100 procent gevuld is met lokale politici, al groen licht.

Maar nu de vakantie erop zit gaan op de partijhoofdkwartieren de knipperlichten branden. Er worden vragen gesteld over wat de Chinezen in ruil willen voor hun hoge biedprijs (830 miljoen euro) en of ze wel een puur financiële partner zijn.

Oude politieke cultuur

Een belangrijke pion van een Vlaamse meerderheidspartij slaat alarm. ‘Eandis is een restant van een oude politieke cultuur. Het heeft een structuur die niet meer van deze tijd is. Het bedrijf is losgerukt van de werkelijkheid. Ik ben bang dat er in het bedrijf niemand nog waakt over het algemeen belang. Voor geen enkele politieke partij is het duidelijk voor wie Eandis nu eigenlijk de rode loper uitrolt.’

Ook leden van de raad van bestuur van Eandis plaatsen een serieus vraagteken bij het orgaan waarin ze zetelen. Ook de sp.a-studiedienst is erg scherp. ‘Als dit fout loopt, ligt er een zeer zware verantwoordelijkheid bij de Eandis-bestuurders.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud