Portugezen aan boord in Belgisch windpark op zee

De Franse energiereus Engie en het Portugese Energias de Portugal (EDP) gaan samen windparken op zee ontwikkelen en uitbaten. ©BELGA

Energias de Portugal gaat samen met Engie windactiviteiten ontwikkelen. Het Portugese energiebedrijf verwerft zo een minderheidsbelang in het Belgische offshore windmolenpark Seamade.

De Franse energiereus Engie en het Portugese Energias de Portugal (EDP) gaan samen windparken op zee ontwikkelen en uitbaten. De twee energiebedrijven hebben een protocolakkoord bereikt voor de oprichting van een joint venture voor offshore projecten. Dat maakten ze dinsdag bekend in een persbericht. Beide bedrijven verwerven de helft van de aandelen in de gezamenlijke vennootschap waarvan de naam nog niet bekend is en die tegen eind dit jaar klaar moet zijn.

De operatie heeft gevolgen voor het Belgische windmolenpark Seamade. Engie bezit momenteel een minderheidsbelang van 17,5 procent in het windpark Seamade. Die participatie zal worden ondergebracht in de gezamenlijke vennootschap met EDP. Zo komen de Portugezen aan boord van wat bij de oplevering volgend jaar het grootste Belgische windpark op zee moet worden.

Naast Engie zit ook het groenestroombedrijf Eneco in Seamade met een belang van 12,5 procent. Het consortium Otary is meerderheidsaandeelhouder.

Seamade ontstond uit de combinatie van de windparken Mermaid en Seastar. Als de wind waait zijn die goed voor een capaciteit van 487 megawatt, meer dan de kleine kerncentrale Doel 1 of Doel 2.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect