Regering verdubbelt windmolens in Noordzee

Windmolens op de Thornton-bank, voor de kust van Zeebrugge. ©BELGA

Het windmolenpark moet op termijn de helft van de Belgische gezinnen van stroom voorzien. Idealiter zonder subsidies.

De federale ministerraad beslist vandaag over een forse uitbreiding van de windmolenzone voor de kust van Zeebrugge. Dat zegt staatsecretaris voor Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) aan de VRT.

Ons land beschikt nu al over een windmolenzone van 225 vierkante kilometer in de Noordzee, waar 230 windmolens staan. Tegen 2020 zal dat project voltooid zijn, met in totaal 433 windmolens.

Daarna wordt dat nog eens verdubbeld, kondigt De Backer nu aan. Samen met die extra zone van 221 vierkante kilometer zullen de Belgische windmolens 4 gigawattt aan groene stroom opwekken, zowat de helft van wat de Belgische huishoudens behoeven.

'Op die manier kunnen we waarschijnlijk een kerncentrale vervangen, die tegen 2025 gesloten moet zijn', aldus De Backer.

Opmerkelijk is dat De Backer voor de nieuwe aanbesteding hoopt dat de windmolenparken gebouwd kunnen worden zonder subsidies. Bij de vorige parken was vorig jaar de nodige heisa ontstaan, toen bleek dat de Belgische parken zo'n 2 miljard euro duurder waren dan gelijkaardige projecten in Nederland, en niet voor de verwachte daling van energieprijzen zorgden.

De Backer wil de aanbesteding nog uitschrijven voor de federale verkiezingen van volgend jaar, zodat tegen 2020 de opdracht uitgedeeld kan worden, en tegen 2025 de uitbreiding voltooid is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n