'Shell bereidt bod voor op Eneco'

Shell toont interesse voor de energieleverancier Eneco. ©ANP

De Nederlands-Britse oliereus Shell treft voorbereidingen om een bod op het groene energiebedrijf Eneco te doen.

Dat meldt de Nederlandse krant De Telegraaf vrijdag.

Shell heeft een Amerikaanse zakenbank als adviseur ingehuurd voor een mogelijk bod, bevestigen twee hoge bronnen in bankierskringen. Shell zelf reageert met 'geen commentaar'.

Het Nederlandse Eneco is ook in België een belangrijke speler. Na de overname van de Belgische tak van ENI is Shell het nummer drie op de markt, na Electrabel en Luminus. Eneco heeft in ons land meer dan 1,1 miljoen gezinnen als klant.

Etalage

Eneco is in handen van 53 Nederlandse gemeenten, maar maakt zich op voor een verkoop. De meerderheid van de gemeentelijke aandeelhouders heeft zich daarvoor uitgesproken.

Het Financieele Dagblad meldt vrijdag dat een dertigtal gemeenten, die samen 85 procent van de aandelen in Eneco hebben, een coup hebben gepleegd bij het energiebedrijf. Ze hebben het vertrouwen in de voltallige raad van bestuur opgezegd en willen die in een bijzondere aandeelhoudersvergadering naar huis sturen.

De kern van het conflict is het zeggenschap bij de privatisering van Eneco. De rebellerende gemeenten willen zelf kunnen bepalen aan wie ze hun aandelen verkopen. In de begin 2017 gesloten aandeelhoudersovereenkomst is onder meer vastgelegd dat het bestuur en de aandeelhouders dat samen moeten doen, zonder dat een van hen eenzijdig een bepalende stem heeft.

Total

Shell is niet de enige fossiele energiereus die op het groene blaadje Eneco aast. Ook het Franse Total heeft deze maand oriënterende contacten met potentiële adviseurs over het uitbrengen van een bod. Total nam in België in 2016 de groene Luikse energieleverancier Lampiris over.

De interesse van 'big oil' is een klap in het gezicht van de vele duurzaamheidsaanhangers. Die hebben onder meer crowdfundacties gehouden om te voorkomen dat Eneco in wat hen betreft verkeerde handen valt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content