Stroomprijs piekt door koud weer en krap aanbod

De kernreactoren Doel 1 en Doel 2 zijn nog altijd buiten gebruik, wat voor krapte zorgt op de stroommarkt. ©Photo News

De groothandelsprijs van elektriciteit die woensdag moet worden geleverd, bereikt een piek door de krapte op de stroommarkt, weinig wind en de stijgende import van stroom uit Frankrijk.

Voor de levering van elektriciteit tussen 18 en 19 uur op woensdag wordt op de stroombeurs Belpex 499,36 euro per megawattuur aangerekend. Voor een levering in de ochtendpiek rond 8 à 9 uur is dat 350 euro.

©Belpex.be

De hoogspanningsbeheerder Elia bevestigt dat het om hoge prijzen gaat. Records worden evenwel niet gebroken. Ter vergelijking: in oktober bedroeg de gemiddelde prijs van een megawattuur voor de levering op de volgende dag 76 euro. Dat maandgemiddelde gaat sinds mei gestaag omhoog.  

Als de prijzen een langere periode zo hoog als nu blijven, zal dat de factuur van consumenten en bedrijven verder omhoogjagen. Dat gebeurde de voorbije maanden ook al. In september was de stroomfactuur voor een doorsneegezin al zo'n 100 euro duurder dan een jaar eerder.

De oorzaak van de hoge prijzen is een combinatie van factoren. In ons land draaien nog altijd maar twee van de zeven kernreactoren. Er is ook weinig wind, waardoor de windparken weinig produceren. Door het grijze weer en de korte dagen moet ook niet op zonne-energie worden gerekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect