'Total overweegt bod op Eneco'

Eneco is in ons land bekend van de overname van de activiteiten van het Italiaanse ENI. ©BELGA

Als het tot een overname komt, slaat het Franse Total na de inlijving van Lampiris in 2016 opnieuw toe in ons land.

Ook het Franse olieconcern Total, dat de Frère-holding GBL onder zijn aandeelhouders telt, overweegt een overname van het Nederlandse energiebedrijf Eneco. Dat meldt het persbureau Bloomberg vrijdagavond op basis van ingewijden. Total heeft volgens Bloomberg al adviseurs aangesteld voor het dossier.

Eneco is in handen van tientallen Nederlandse gemeenten. Maar die besloten vorig jaar dat ze van hun aandelen af willen. Het bedrijf wordt dit jaar via een gecontroleerde veiling in de etalage geplaatst. Dat proces gaat in de lente van start. De waarde van Eneco werd eerder op 3 à 4 miljard euro geschat.

Shell

Onlangs kondigde Shell, een andere oliereus, al aan een bod te willen uitbrengen op het Nederlandse energiebedrijf samen met pensioenfonds PGGM. Ook het Franse Engie, bij ons de eigenaar van Electrabel, Enel uit Italië, de Australische groep Macquarie en het Japanse Mitsubishi worden genoemd als mogelijke kopers.

Total en Shell begeven zich meer en meer op de markt van de directe verkoop van elektriciteit en gas aan eindklanten, om minder afhankelijk te worden van de grillige petroleummarkt, zeker nu de klassieke autobrandstoffen almaar sterker onder druk komen te staan.

Lampiris

De Fransen van Total lijfden in 2016 al het Luikse Lampiris in, vorig jaar gevolgd door Direct Energie in Frankrijk, bij ons actief als Poweo. Via Eneco, de koper van de Belgische tak van het Italiaanse ENI, kan Total nog sterker worden in ons land. Het energiebedrijf is behalve in Nederland en België ook actief in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Bij Eneco en dochterbedrijven als Quby, dat de slimme thermostaat Toon maakt, werken ongeveer 3.500 mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud