Trump drukt winst BP met 1,5 miljard dollar

Donald Trump ondertekende eind vorig jaar een controversiële belastingverlaging voor bedrijven. ©REUTERS

De belastingverlaging die Donald Trump eind vorig jaar goedkeurde, heeft op lange termijn positieve effecten voor de oliereus BP. Maar op korte termijn moet de Britse groep 1,5 miljard dollar afboeken.

Net als Goldman Sachs vorige week komt de Britse oliereus met een winstwaarschuwing nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening heeft gezet onder de grote belastinghervorming in de Verenigde Staten. Dat land is de markt waar BP  het meest investeert.

BP schat dat de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven van 35 naar 21 procent  een impact zal hebben op de belastingkredieten die nu nog op de balans staan. BP raamt de impact op 1,5 miljard dollar, een bedrag dat in het vierde kwartaal zal worden afgeboekt. 

De oliereus onderstreept dat het gaat om een niet-cash aanpassing die geen invloed heeft op de operationele gang van zaken. Op lange termijn zal de winst 'positief beïnvloed worden', zegt BP.

Ook sectorgenoot Shell (2 tot 2,5 miljard dollar) en de banken Credit Suisse (2,3 miljard Zwitserse frank) en Barclays (1 miljard pond) kwamen met gelijkaardige boodschappen over de aanpassing van belastingkredieten op de balans. Goldman Sachs spant met een impact van 5 miljard dollar voorlopig de kroon. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content