Vastgoedspeler WDP verdient stevig aan zonnepanelen

©BELGAIMAGE

Zonnepanelen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de specialist in logistiek vastgoed WDP. Het bedrijf verdient er meer aan dan aan zijn allergrootste klanten. Het gaat dan ook 100.000 extra zonnepanelen plaatsen in Nederland.

WDP investeert nog eens 25 miljoen euro in zonnepanalen in Nederland. In een jaar tijd gaat het daamee de capaciteit in Nederland verdubbelen van 25 megawatt peak (MWp) naar 50 MWp. Het is een gigantische operatie. 25 MWp is het equivalent van 100.000 klassieke zonnepanelen. Het is daarmee een van de tien grootste investeerders in zonnepanelen in Nederland. Met de extra capaciteit, die operationeel moet zijn tegen eind 2018, wekt genoeg energie op om het hele eiland Texel - bevolkingsaantal: 13;000 - te voorzien van groene stroom.

Zonnepanelen zijn niet de core business van de logistieke vastgoedspeler, maar in 2016 waren hun zonnepanelen in België, Nederland en Roemenië wel goed voor 8,4 miljoen euro aan inkomsten of 8 procent van alle inkomsten van het bedrijf. De zonnepanelen brengen jaarlijks meer op dan de huurgelden van de allergrootste klanten van WDP als Kuehne & Nagel (6,5 procent van alle huurinkomsten) en Greenyard (6,0 procent). Dat is meer dan het bedrijf verdient aan dan aan zijn grootste huurcontracten. De geïnstalleerde zonnepanelen hebben een intrinsieke waarde van 94 miljoen euro.

Platte daken

Met de vele platte daken zijn de meerderheid van de sites van WDP geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij het ontwikkelen van de terreinen - waarvan WDP voor de helft zelf voor zijn rekening neemt - wordt de mogelijkheid van het plaatsen van zonnepanelen uitdrukkelijk voorzien. De investering in zonnepanelen speelt in op de veranderende energie-infrastructuur, met gedecentraliseerde opwekking, maximaal lokaal verbruik, minimale belasting van het net en zo weinig mogelijk visuele pollutie. Met een efficiënte, betaalbare batterijtechnologie kan op termijn 100 procent van de opgewekte groene energie lokaal worden aangewend.

100.000
WDP heeft een capaciteit van 25 MWp aan zonnepanelen in Nederland. Dat is vergelijkbaar met 100.000 klassieke zonnepanelen. Het bedrijf gaat deze capaciteit verdubbelen tegen eind 2018.

Dat WDP nu vooral in Nederland in zonnepanelen investeert, heeft onder meer te maken met de subsidies, die er interessanter zijn dan in ons land. Het rendement dat WDP wil halen op de zonnepanelen moet in lijn liggen met dat op de vastgoedportefeuilles in een land. Dat is ook de reden waarom het bedrijf op dit ogenblik geen nieuwe investeringen in zonnepanelen plant in Vlaanderen. Dat kan veranderen als bijvoorbeeld de kostprijs van zonnepanelen sterk daalt. In Wallonië zijn er wel plannen.

Op het vlak van zonnepanelen neemt Nederland met een verdubbeling tot 50 MWp bij WDP resoluut de leiding. Hoewel de vastgoedportefeuille in België nauwelijks kleiner is dan in Nederland, staat er maar 22 MWp. Samen met de capaciteit in België en Roemenië gaat WDP richting 85 MWp geïnstalleerd vermogen aan zonne-energie.

CO2-neutraliteit

Op middellange termijn ambieert WDP een capaciteit van 100 MWp. Die capaciteit kan meer dan 25.000 gezinnen of de bevolking van een stad als Leuven voorzien aan elektriciteit. Waar de extra capaciteit gaat komen, is nog niet bekend.

De investeringen in zonnepanelen passen in de verduurzaming van de vastgoedportefeuille van WDP. Het bedrijf streeft op middellange termijn naar CO2-neutraliteit. Dat betekent dat wat het bedrijf doet, dan niet meer bijdraagt tot de klimaatverandering. Die doelstelling hanteert het ook voor de eigen nieuwe kantoren op de hoofdzetel in Wolvertem. Daarmee schakelt WDP zich in de ambitie van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) om toch nog de klimaatdoelstelling van 2020 te halen. Tommelein roept gezinnen en de bedrijven daarom op meer zonnepanelen te installeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud