Veolia lanceert vijandig overnamebod op Suez

©REUTERS

Een ongewoon 'vuile' oorlog tussen twee Franse afvalreuzen plaatst president Emmanuel Macron voor een dilemma.

Coup de théâtre in Frankrijk: de afvalgroep Veolia Environnement lanceerde zondagavond een vijandig overnamebod op haar grote concurrent Suez .

Veolia had vorig jaar, ondanks fors tegenstribbelen van Engie, al 29,9 procent van de aandelen overgekocht van de energiereus en wil nu tegen de wil van de bedrijfstop van Suez in de andere 70 procent kopen voor 7,9 miljard euro.

Het getuigt van een agressiviteit die het Franse bedrijfsleven al jaren niet meer gewoon is. Volgens data van het persagentschap Bloomberg gaat het om de eerst vijandige overnamepoging in vijf jaar, toen Vivendi het Parijse gamingbedrijf Gameloft kocht.

7,9 miljard
Overnamebod
Veolia biedt 7,9 miljard euro voor 70 procent van de Suez-aandelen.

Veolia zegt dat het dankzij die fusie een 'wereldspeler in ecologische transformatie' wil uitbouwen. Het spreekt al maanden van een 'vriendelijk overnamebod', maar Suez moet niets weten van de avances. Zo'n fusie zou tot een ontslagronde en een te groot monopolie voor waterzuivering en afvalverwerking leiden, luidt het daar.

Wrevel

Bij Veolia vinden ze nu dat ze lang genoeg vriendelijk zijn geweest. Uit het persbericht dat Veolia zondagavond uitstuurde, klinkt het ongeduld en de wrevel over het tegenstribbelen van de Suez-top.

Veolia hekelt dat Suez de verdere samensmelting van de twee bedrijven blijft aanvechten voor rechtbanken en met de investeringsgroepen GIP en Ardian Funds zelfs een concurrerend project opzette.

Oorlogsverklaring

Suez reageerde onmiddellijk en noemt het overnamebod van 18 euro, een premie van 75 procent boven op de beurskoers voor de gesprekken waren begonnen, 'illegaal'. De redenering is dat Veolia in een rechtszaak had beloofd de overname 'vriendelijk' te houden en dus alleen maar te handelen na groen licht van de raad van bestuur van Suez. Een woordvoerder van Suez noemde het bod van zondagavond 'une rupture de l'engagement d'amicalité'.

Het Franse kapitalism kan geen oorlog van iedereen tegen iedereen zijn.
Bruno Lemaire
Frans minister van Financiën

Een rechtbank in Nanterre volgde maandagochtend in kortgeding die analyse en schortte het overnamebod op. Het kan pas herstarten nadat de raad van bestuur van Suez akkoord is of de rechtbank het alsnog toelaat. Veolia vindt dat het vijandig bod toch kan omdat het niet onwettelijk is om van intentie te veranderen.

Oorlogsverklaring

Ook van elders krijgt Veolia tegenwind. Het gemeenschappelijk vakbondsfront noemt het vijandig overnamebod 'een oorlogsverklaring waarop niet kan worden teruggekomen'. 'We laten Veolia niet begaan in zijn verwoestingspolitiek', luidt het.

En ook de Franse minister van Economie Bruno Lemaire riep Veolia tot de orde. 'Het Frans kapitalisme kan geen oorlog van iedereen tegen iedereen zijn', reageerde hij. 'Iedereen moet redelijk zijn en voeling houden met het algemeen belang, omdat dit over duizenden jobs gaat'.

Daar ligt meteen het hele dilemma voor de Franse regering. Laat ze een Franse wereldspeler in afvalverwerking en 'ecologische transformatie' ontstaan? Of komt ze tussen om de ontslagronde te verhinderen die op een fusie dreigt te volgen?

België

Veolia is in ons land actief met industriële reiniging, afvalwaterbehandeling en diensten om energie en water te besparen. Het bedrijf baat in Brussel een van de grootste waterzuiveringsstations van het land uit. Het telt 1.800 werknemers in België en haalt hier een omzet van 310 miljoen euro. Suez is dan weer een dominante speler in de ophaling en verwerking van afval. Het telt in ons land 1.900 werknemers en 750 ophaalwagens en haalt een omzet van 512 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud