Verkoop Eneco komt dichterbij

Eneco is ook actief in windparken op zee en participeert in Norther, een van de nog te bouwen parken voor de Belgische kust. ©Hollandse Hoogte / Gerard Til Photo

De grootste aandeelhouders van de Nederlandse energieleverancier zetten de deur voor een verkoop of beursgang open. Zo'n operatie kan de Nederlandse gemeenten 2,5 miljard euro opleveren.

Het gemeentebestuur van Dordrecht stelt voor om de de aandelen in elektriciteitsproducent Eneco te verkopen. De leden van de gemeenteraad moeten die beslissing in oktober nog bekrachtigen, maar nu al lijkt de exit een gegeven.

1,1 miljoen
Eneco is met 1,1 miljoen stroom- en gasklanten de nummer drie in België. Het bedrijf realiseert ruim 1,5 miljard euro omzet met 340 werknemers

De twee grootste aandeelhouders van Eneco, de gemeenten Rotterdam en Den Haag, hadden zich al eerder uitgesproken voor een verkoop. Samen bezitten ze 48 procent van het bedrijf en delen ze de facto de lakens uit. De rest van de aandelen zit versnipperd onder een vijftigtal andere gemeenten.

Nu het bestuur van Dordrecht, met 9 procent de derde aandeelhouder, ook voorstander is van een exit, ligt het voor de hand dat de kleinere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen.

Een verkoop van Eneco, in ons land de nummer drie na de overname van Eni Gas & Power Belgium, zal naar schatting 2,5 tot 2,9 miljard euro opleveren. De operatie zal mogelijk wel pas definitief kunnen worden na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. 

Splitsing

De mogelijke verkoop van Eneco kwam in een stroomversnelling na de verplichte splitsing van geïntegreerde energiebedrijven. De commerciële activiteiten van productie en verkoop van energie moeten daarbij strikt gescheiden worden van de netwerken, die onafhankelijk moeten uitgebaat worden. De gemeenten willen Eneco's netwerk, intussen omgedoopt tot Stedin, wel in handen houden.

Toch is er nog verzet tegen de uitverkoop van het bedrijf; onder meer bij de vakbonden. Die vrezen banenverliezen bij de 3.500 werknemers. Bij de twee grotere concurrenten van Eneco, Nuon en Essent, verdwenen duizenden banen nadat ze in handen kwamen van buitenlandse spelers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud