opmerkelijk

Windparken op zee zondag wellicht stil

Om veiligheidsredenen zullen de windmolens op de Noordzee allicht worden stilgelegd. ©BELGA

Door de aangekondigde storm Ciara zullen de windparken allicht worden stilgelegd. Zo dreigt tot 1.400 MW minder elektriciteit te worden geproduceerd, of de productie van bijna anderhalve kerncentrale.

De windparken op zee zullen zondagnamiddag wegens het stormweer om veiligheidsredenen uitgeschakeld worden. Dat is de verwachting van hoogspanningsbeheerder Elia.  

De beheerder van het hoogspanningsnet verwacht zondag vooral tussen 15.45 en 19.45 uur minder productie als gevolg van het uitvallen van de windturbines op zee. Omdat het evenwicht tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet verzekerd moet zijn, betekent dat dat de marktpartijen - energiebedrijven zoals bijvoorbeeld Engie en Luminus - elders elektriciteit zullen moeten halen, bijvoorbeeld uit het buitenland.

Elia verwacht niet dat dat problemen zal opleveren, aldus een woordvoerster. Elia beschikt bovendien over de nodige reserves. De hoogspanningsbeheerder staat niet alleen in voor de marktwerking, maar ook voor de infrastructuur van het hoogspanningsnet. Elia is voorbereid en verwacht geen probleem met de lijnen of masten, aldus nog de woordvoerster.

Vanaf windsnelheden van 140 km per uur aan de kust of 120 km per uur in het binnenland kondigt Elia een vooralarm aan, wat inhoudt dat de verschillende noodploegen zich moeten klaar houden. Maar dat zou zondag niet het geval zijn, is de verwachting. Vanaf windsnelheden van 160 km per uur aan de kust en 140 km per uur in het binnenland kondigt Elia een preventieve mobilisatie af. Maar ook hier gaat Elia niet van uit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect