Advertentie

Zeg niet Van Gansewinkel, maar Renewi

Van Gansewinkel was vooral actief in Nederland en België. Shanks had grote activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en ons land. ©BELGAIMAGE

De afvalbedrijven Van Gansewinkel en Shanks smelten samen tot Renewi. Het fusiebedrijf wordt een grote speler op de Belgische markt.

Het Nederlandse Van Gansewinkel, in handen van financiële partijen, en het Britse beursgenoteerde Shanks  kondigden vorig jaar hun verloving aan. Nu is het huwelijk voltrokken. Het fusiebedrijf kiest voor een nieuwe naam: Renewi. Vanaf morgen zal het bedrijf ook onder die naam noteren in Londen.    

Renewi zal opnieuw gebruikmaken van de oude slogan die door de oprichter van Van Gansewinkel werd bedacht: 'Afval bestaat niet'. 'We kijken op een andere manier naar afval. We zien nieuwe kansen. Als we afval ophalen, geven we het een nieuw leven', zegt Peter Dilnot (Shanks), de CEO van Renewi.

België

Renewi is goed voor 8.000 werknemers in negen landen en een gecombineerde omzet van 1,75 miljard euro in 2015. Het bedrijf heeft in Nederland en België grote activiteiten in het ophalen, sorteren en recycleren van bedrijfs- en huishoudelijk afval. In ons land is het een grote speler na Suez (Sita) en Indaver.

Daarnaast zin er divisies voor gevaarlijk afval en activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Glas

De groep zamelt ook specifieke afvalstromen in zoals glas of elektronica. Het gaat om grote hoeveelheden: 4,7 miljard glazen flessen per jaar, 2 miljard kranten of 1,8 miljoen ton sloopafval. 

Bij de fusie, die neerkomt op een overname van Van Gansewinkel door Shanks, kregen de aandeelhouders van Van Gansewinkel 286 miljoen euro in contanten en 190 miljoen aandelen Shanks. Daardoor bezitten de vroegere Van Gansewinkel-aandeelhouders bijna 24 procent van Renewi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud