Aandeelhouder wil niet weten van 'groener Shell'
Shell moet zichzelf geen concrete doelen opleggen voor het terugdringen van broeikasgassen. De aandeelhouders stemden het activistisch voorstel daarover massaal weg.
Een groep activistische aandeelhouders verenigd in Follow This riep de Brits-Nederlands energiemultinational Shell vandaag op de algemene vergadering op om 'groener' te worden en de doelstellingen van de klimaatakkoorden van Parijs te respecteren om zo de verdere opwarming van de aarde tegen te houden.
Die akkoorden heeft al doel om de uitstoot van onder meer CO2 met 40 procent te verminderen tegen 2030, en met 80 tot 90 procent in 2050.
Maar het voorstel van Follow This werd resoluut naar de prullenmand verwezen. Een kleine 94 procent van de aandeelhouders stemde tegen.
Reden: de resolutie is te streng. Grote beleggers als Robeco en de pensioenfondsen ABP en PGGM hadden wel 'sympathie' voor het voorstel maar vonden de eis van Follow This om de zoektocht naar fossiele brandstoffen als olie en gas te staken, te vergaand.
Niet in belang van aandeelhouders
Shell-topman Ben van Beurden had het tijdens de algemene vergadering een half uur over de inspanningen die Shell deed om de eigen uitstoot van broeikasgassen te verminderen maar voegde er onmiddellijk aan toe dat als Shell zich eenzijdig allerlei beperkingen zou opleggen, het door zijn concurrenten van de kaart zouden worden gevaagd.
Van Beurden noemde de resolutie van Follow This 'onredelijk' en' contraproductief', 'zeker omdat ze alleen op Shell is gericht'. Van Beurden raadde de aandeelhouders voor de vergadering al af voor de resolutie te stemmen.
De resolutie van Follow This is onredelijk en contraproductief
Vorige maand had van Beurden ook al gereageerd op het voorstel van Follow This met de verklaring dat ze niet in het belang was van de aandeelhouders en ten koste zou gaan van de langetermijnwaardecreatie. Niemand is erbij geholpen als alléén Shell zulke harde doelen krijgt opgelegd, luidde het.
Het komt er op neer dat u eigenlijk van ons verlangt dat we producten (zoals autobenzine red) niet langer aanbieden, werd van Beurden in de Volkskrant geciteerd. 'Daarmee is het klimaat niet geholpen. Onze klanten zullen dan naar een benzinestation van onze concurrenten gaan. Onze voetafdruk verandert dan wel, maar in het geheel verandert er niets'.
Lees: Shell kan alleen veranderen als de hele wereld verandert. Shell kwam onlangs nog eens in het nieuws vanwege milieuproblemen in Nigeria.
Follow This probeert Shell al langer in de richting van duurzame energie te duwen - zoals het Deense voormalige fossiele brandstoffenbedrijf Dong dat nu een windmolengigant is geworden. 'We hadden gehoopt dat de grote aandeelhouders die zelf vaak de mond vol hebben over duurzaamheid, consequenter zouden zijn"', luidde het.
Meest gelezen
- 1 Vlaamse wijnbouwers worden na de oogst wakker met kater
- 2 Van Iraanse olievelden tot nucleaire doelen: Israëlische vergelding zal wereldwijd impact hebben
- 3 Zuid-Koreaanse eigenaar dreigt broek te scheuren aan Brusselse Financietoren
- 4 Wanhopige kankerpatiënten betalen tienduizenden euro’s voor dubieuze immuuntherapie
- 5 Nieuwe start-ups storten zich op Vlaamse energiemarkt