Aantal Amerikaanse boorputten zakt naar laagste peil in 15 jaar

Een klein olieveld in Texas, waar president Donald Trump eind juli kwam spreken. ©Photo News

De ineenstorting van de olievraag en de lage prijs doet Amerikaanse oliespelers massaal hun boorputten sluiten. Het aantal actieve nieuwe boringen in de VS is teruggevallen tot het laagste peil in 15 jaar.

Vorige week gingen alweer vier actieve boorputten dicht in het Permian Basin, het zuidoostelijke deel van de VS met de grootste schalieoliereserves ter wereld. Volgens de toeleverancier aan de olie-industrie Baker Hughes zijn nog 176 'rigs' actief in de VS. Dat zijn boormachines waarmee nieuwe oliebronnen ('wells') worden aangeboord. Tijdens de piek in 2014 waren er dat 1.600, en vorig jaar deze tijd nog 764.

De VS zullen dit jaar veel minder olie produceren. Volgens de recentste schatting van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) halen de Amerikanen dagelijks 11 miljoen vaten ruwe olie uit de grond, 2,1 miljoen minder dan begin dit jaar. Vooral kleinere, onrendabele velden zijn stilgelegd. De olieprijs noteert ondanks een recente heropleving een derde lager dan eind vorig jaar.

Survivalmodus

Omdat het gros van de schalie-industrie in survivalmodus zit, kunnen de VS niet langer zichzelf bevoorraden. In het eerste halfjaar verbruikten de Amerikanen 18,9 miljoen vaten brandstof per dag. Vorig jaar, toen de coronacrisis nog niet op de economie inhakte, waren er dat zelfs 20,3 miljoen.

‘2020 is een heel bijzonder jaar voor de olie-industrie’, zegt strateeg Frank Vranken van de private bank Puilaetco. ‘De pandemie heeft de wereldwijde vraag met bijna een derde doen crashen. Tegelijk opende Saoedi-Arabië een oorlog om marktaandeel door de markt met ruwe olie te overspoelen. En dan is er de onophoudelijke groei van de niet-fossiele brandstoffen.’

Met een prijs die voor veel spelers te laag is om van te leven, moeten oliebedrijven hun activa fors afboeken.
Frank Vranken
Strateeg Puilaetco

‘Met een prijs die voor veel spelers te laag is om van te leven, moeten oliebedrijven hun activa fors afboeken’, gaat Vranken verder. ‘Dat resulteerde in dieprode cijfers. Het verklaart waarom de oliesector massaal investeringen schrapt. Het aantal ontslagen in de oliesector lag vorige maand 43 procent hoger dan in juni.’

Niet langer ontginbaar

Volgens de oliereus Exxon is een vijfde van alle olie- en gasreserves in de wereld niet langer ontginbaar bij deze prijs. Die activa zullen niet langer in de boeken staan als ‘bewezen reserves’. Vorige week moest Exxon een kwartaalverlies van 1,1 miljard dollar opbiechten. Het aandeel verloor dit jaar 39 procent. Daardoor is Exxon niet langer de grootste energiegroep ter wereld, en moest het zijn plaats afstaan aan het Indische Reliance Industries.

2,6%
Energiesector
De energiesector is nog amper goed voor een gewicht van 2,6 procent in de S&P500-index.

De beurscrash van de olie- en gasbedrijven, samen met zowat alle toeleveranciers, leidt ertoe dat het belang van de sector op de beurs tot een dieptepunt is teruggevallen. De energiebedrijven tekenen nog voor 2,6 procent van de S&P500-index. In 2008 was dat 16 procent.

Voorraden zakken fors

Sommige traders hopen dat het lagere aanbod de prijs hoger zal sturen. Vorige week kreeg de oliekoers nog een duwtje in de rug omdat de wereldwijde olievoorraden met 7,4 miljoen vaten waren gedaald, de grootste terugval in meer dan een half jaar. In april zakte de Amerikaanse olieprijs nog even onder nul dollar, omdat alle tanks zo goed als vol zaten en stockage problematisch werd.

‘Ik zie op korte termijn geen katalysator voor duurdere olie’, zegt Bill Baruch van Blue Line Futures. ‘Corona blijft op de economie wegen. Het toerisme en het vliegverkeer liggen plat. Bovendien zitten veel spelers ‘long’ op olie, waardoor winstnemingen mogelijk zijn. Ook de geopolitiek kan roet in het eten gooien. Ik denk dat het veel te vroeg is om voor een revival van de oliesector te gaan.’

Aramco keert drievoudige van winst uit

Saudi Aramco, vorige week ingehaald door Apple als waardevolste bedrijf ter wereld, zag zijn kwartaalwinst 73 procent kelderen tot 6,6 miljard dollar. Toch gaat Aramco zijn geplande dividend van 18,75 miljard uitkeren. Drie keer de winst dus. Aramco is voor 98 procent in handen van de Saoedische overheid, en die rekent op de jaarlijkse coupon om haar gulle beleid voor haar staatsburgers verder te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud