Advertentie
netto

Belgische stroomfactuur hoger dan in buurlanden

Sinds september betaalt een gezin 749 euro meer voor aardgas. ©Photo News

Door de sterke stijging van de elektriciteitsprijzen is de kostprijs van een nieuw elektriciteitscontract opgelopen tot 1.248 euro per jaar voor een gezin en 14.210 euro voor een kmo. Belgische verbruikers zijn daarmee duurder af dan in de buurlanden.

De enorme prijsstijgingen van aardgas en elektriciteit in Europa drijven de facturen pijlsnel de hoogte in. Uit de maandelijkse boordtabellen van de energiewaakhond CREG blijkt dat een gezin met een modaal verbruik dat in oktober een variabel contract aangaat gemiddeld aan een jaarfactuur zit van 1.248 euro voor elektriciteit en 2.488 euro voor aardgas.

€2.500
Aardgas
In oktober nadert een nieuw jaarcontract voor aardgas de prijs van 2.500 euro.

Sinds september is er 231 euro bijgekomen voor elektriciteit en 749 euro voor aardgas. Samen gaat het dus om een stijging met 980 euro naar 3.736 euro.

De groothandelsprijzen voor elektriciteit en aardgas stijgen ook in de buurlanden, maar de prijsstijgingen uiten zich meer in de facturen van Belgische gezinnen. Voor elektriciteit zat België lange tijd in de middenmoot in de groep van ons land en de vier buurlanden, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het VK. Nu heeft België de duurste elektriciteitsprijzen van het vijftal. Voor aardgas is alleen Nederland duurder.

Kmo

Ook kmo's zien de tarieven in nieuwe contracten fors stijgen. Een kmo die 50.000 kilowattuur stroom verbruikt betaalt gemiddeld 14.210 euro, een stijging van 2.878 euro. Voor aardgas loopt de factuur voor een kmo op tot 8.348 euro, een toename met 2.759 euro. Ook voor kmo's heeft België de duurste prijzen, en staat het land op nummer twee voor aardgas.

Voor alle duidelijkheid: niet alle gezinnen betalen zo'n hoge jaarfactuur. De cijfers van de regulator slaan op gezinnen met variabele contracten, terwijl twee derde van de gezinnen vaste contracten heeft. De cijfers die de CREG heeft verzameld zijn de gemiddelde commerciële prijzen voor oktober, uitgezet op jaarbasis. Die cijfers veranderen maandelijks.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud