Advertentie

Aardgasprijzen op hoogste peil ooit

De elektriciteitsfactuur voor een modaal gezin was sinds 2018 niet meer zo hoog. ©Photo News

De groothandelsprijzen voor aardgas zetten hun snelle opmars voort. Maandag kwam er opnieuw zes procent bij, sinds nieuwjaar gaat het al om een stijging met 174 procent.

De gasprijzen stijgen omdat de Europese voorraden tijdens de lente en de zomer onvoldoende zijn aangevuld voor de komende winter. Bovendien ligt het aanbod van grote leveranciers als Rusland en Noorwegen lager dan normaal, net als de aanvoer van lng per schip.

De Nederlandse TTF-futures, het belangrijkste gascontract in Europa, zit al een hele tijd in de lift. Eind augustus schommelde het nog rond 48 euro, maandag tikte het de 62 euro aan.

‘Door het snelle vaccingedreven herstel van de economie is de vraag naar bijna alle grondstoffen gestegen boven het peil voor corona’, zegt ook grondstoffenanalist Jeffrey Currie van Goldman Sachs in een rapport over de sector. ‘Dat heeft ook ingeteerd op de voorraden.’

Door die uitgeputte voorraden veroorzaken zelfs kleine bevoorradingshaperingen of een licht hogere vraag 'abnormaal grote prijsstijgingen', verduidelijkt Currie. Hij spreekt van 'het nieuwe normaal' en waarschuwt voor potentiële tekorten. 'Als het deze winter kouder wordt dan normaal, staat de Europese energiemarkt voor een winterstorm met nog hogere prijzen', waarschuwt hij. 'Dat vormt een reële bedreiging voor energie-intensieve sectoren.’

Door het peperdure gas draaien de oude steenkoolcentrales in Europa intussen op volle toeren. Maar ook hun kostprijs gaat snel de hoogte in, want om meer te produceren moeten ze meer dure emissierechten aankopen. Als gevolg stoot Europa niet minder, maar net meer CO2 uit.

Energiefactuur

Ook in ons land gaat de energiefactuur van de gezinnen steil omhoog. Voor aardgas is de prijs in augustus gestegen tot gemiddeld meer dan 1.600 euro op jaarbasis. Voor Vlaanderen gaat het om 1.488 euro. Twee jaar geleden betaalde een modaal gezin jaarlijks 1.031 euro aan aardgas. Het gaat om de hoogsteprijzen in Vlaanderen sinds 2012.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud