Academici roepen op kerncentrales niet te sluiten

©Wim Kempenaers

In een open brief aan besluitvormers in België en Duitsland breken tien wetenschappers een lans voor kernenergie in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Het is ethisch onaanvaardbaar dat overheden vroegtijdig kerncentrales sluiten, terwijl ze fossiele centrales laten draaien en zelfs nieuwe centrales plannen. Dat zegt een groep van tien wetenschappers, waaronder wetenschapsfilosofen, een historicus en een klimaatspecialist, in een open brief aan de Duitse en Belgische overheden. De voordelen van kerncentrales zijn volgens hen duidelijk: er is geen enkele uitstoot en de bedrijfskosten zijn relatief laag.

'Als we rekening houden met de volledige energielevenscyclus, behoort kernenergie tot de veiligste van alle belangrijke energiebronnen, misschien wel dé veiligste. Veel meer mensen sterven een voortijdige dood door de normale werking van fossiele energieopwekking dan door de zeldzame nucleaire ongevallen', klinkt het in de brief.

Omdat de sluiting van kerncentrales meestal leidt tot hun vervanging door fossiele centrales, heeft de antinucleaire beweging veel meer schade aan mens en milieu veroorzaakt dan ze heeft voorkomen.

De auteurs beklemtonen dat fossiele brandstoffen tienduizenden doden maken door luchtvervuiling en mee verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Omdat de sluiting van kerncentrales meestal leidt tot nieuwe fossiele centrales heeft de anti-nucleaire beweging volgens de ondertekenaars meer schade aan de mens en het milieu veroorzaakt dan ze heeft voorkomen.

Perfect verenigbaar met hernieuwbare energie

De auteurs pleiten ervoor de sluiting van de kerncentrales, in Duitsland gepland voor 2022 en in België voor 2025, op te schorten. Volgens hen zijn kerncentrales perfect verenigbaar met een verdere uitbreiding van wind- en zonne-energie en dragen ze bij tot een solide basisvoorziening van elektriciteit, onafhankelijk van het weer en het tijdstip.  'We moeten ons bevrijden van ondoordachte en traditionele beperkingen en we moeten samenwerken, gebruikmakend van alle middelen die ons ter beschikking staan, met inbegrip van kernenergie.'

Ze roepen de besluitvormers op de uitbreiding van kernenergie te steunen - en dus nieuwe kerncentrales te bouwen - en geen nieuwe fossiele centrales bij te bouwen. Overheden moeten streven naar een energiesector met een nul- of negatieve CO2-uitstoot in plaats van zich te richten op 100 procent hernieuwbare energie.

Als concrete maatregel stellen de wetenschappers voor de sluiting van de kerncentrale van Philippsburg in Duitsland, die gepland is voor het einde van dit jaar, op te schorten en in plaats daarvan kolencentrales te sluiten. 'Dat voorkomt niet alleen vermijdbare sterfgevallen door luchtvervuiling, maar brengt ook onze emissiereductiedoelstellingen dichterbij', klinkt het.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud