Ackermans koopt Belgisch bedrijf dat stroom haalt uit mest

Philippe Jans, CEO van Biolectric, bij één van zijn biogasinstallaties. ©Thomas De Boever

De investeringsmaatschappij neemt 60 procent over van Biolectric, dat elektriciteit en warmte haalt uit de mest van koeien en ander vee.

Biolectric werd in 2011 in Temse opgericht door Philippe Jans, Jonathan Schrauwen en Jan Palmaers. Het bedrijf bouwt vergistingsinstallaties die mest omzetten in groene energie, zowel elektriciteit als warmte. Die installaties, met een vermogen tot ongeveer 100 kW, worden vooral gekocht door kleine tot middelgrote boerderijen met 65 tot 450 koeien.

Biolectric kent al enkele jaren een pijlsnelle groei van zowat 50 procent per jaar. De kmo plaatste al meer dan 200 installaties in meerdere landen en mikt voor dit jaar op een omzet van 10 miljoen euro. Vorig jaar haalde het bedrijf nog een belangrijke deal binnen met het Nederlandse FrieslandCampina.

De Belgen werken aan een expansie in de hele Europese Unie. Met de financiële steun van Ackermans & van Haaren (AvH) willen ze de productie opvoeren van 50 naar 250 installaties per jaar.

AvH   neemt het belang over van het investeringsfonds Taste Invest van de familie Westerlund. ‘Die transactie laat ons toe de volgende fase van ons groeiverhaal met veel vertrouwen aan te vatten’, zegt CEO Philippe Jans in een persbericht.

Jan Suykens, de CEO van AvH, wijst erop dat de investering kadert in een focus op duurzame investeringen. ‘De wereldwijde veestapel is verantwoordelijk voor zowat 10 procent van alle broeikasgassen. Een oplossing voor de uitstoot van methaangas (25 keer schadelijker dan CO2, red.), waartoe Biolectric in belangrijke mate kan bijdragen, zal dus een enorme impact hebben op de beheersing van de klimaatverandering’, klinkt het.

Een gemiddelde Belgische boerderij kan door het installeren van één vergister 120 ton CO2-equivalenten aan methaanuitstoot vermijden, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 70 auto’s.

Ackermans geeft geen details over de aankoopprijs of de verwachte winstbijdrage van Biolectric.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud