ADB aast op Duitse prooi

©B¿ller, Jiri/Hollandse Hoogte

De Belgische specialist in luchthavenverlichting ADB wil zijn Duitse sectorgenoot Lucebit en diens dochter Erni overnemen. Dat maakte ADB aan de Duitse concurrentiewaakhond bekend. De mededingingsautoriteiten moeten wel nog hun fiat geven.

Financiële gegevens over ADB’s overnameprooi Lucebit zijn niet onmiddellijk voorhanden. Op de bedrijfsdatabank Hoovers is er, zonder bronvermelding, sprake van 42 miljoen dollar (31 miljoen euro) omzet. Groeien in luchthavenverlichting is niet vanzelfsprekend, omdat de sector al deels overschakelde naar ledtechnologie voor de verlichting van landingsbanen. Die technologie is duurzamer en dus moeten de betrokken producten minder vaak vervangen worden. Led is dus in zeker zin kannibaliserend.

Tweeduizend luchthavens

ADB, genoemd naar zijn stichter Adrien De Backer, verlicht de landingsbanen van 2.000 luchthavens in 190 landen. De groep uit Zaventem is in zijn niche een absolute wereldleider en kwam vorig jaar in handen van het Franse investeringsfonds PAI. Dat betaalde een stevige prijs voor het Zaventemse bedrijf, naar verluidt 220 miljoen euro, ongeveer 9 keer de operationele kasstroom (ebitda).

ADB realiseert  160 miljoen euro omzet en was 22 jaar lang een onderdeel van Siemens. In 2009 deed het Duitse conglomeraat zijn dochteronderneming van de hand en kwam ADB in handen van Montagu Private Equity. Vorig jaar kwam PAI dan aan boord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud