'Afschaffing injectietarieven stimuleert productie'

De centrale van Electrabel in Ruien (foto Johan Raes) ©IMAGEGLOBE

De CD&V reageert positief op de vernietiging van de injectietarieven voor elektriciteitsproducenten door het Brusselse hof van beroep. 'Centrales die nu stil liggen worden concurrentieel en er kunnen sneller nieuwe investeringen komen', zegt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne.

Volgens de energiespecialisten van de CD&V, Bothuyne en Kamerlid Leen Dierick, zorgde het injectietarief voor een ongelijk speelveld in tussen België en de buurlanden. Het injectietarief was immers in België het hoogst. 'Daardoor zijn gascentrales per geproduceerde kilowattuur in België minder rendabel dan in Nederland en Duitsland', zegt Bothuyne.

De lagere rendabiliteit is volgens de parlementsleden één van de hoofdredenen waarom er in België geen nieuwe gascentrales gezet worden en dat de federale regering werkt aan een vergoedingsmechanisme om de bouw van nieuwe gascentrales te stimuleren.

Bothuyne verwacht dat de Belgische centrales die nu stil liggen concurrentieel worden. De schepen van Kruishoutem hoopt dat Electrabel zal terugkomen op zijn beslissing om de centrale in het Oost-Vlaamse Ruien te sluiten en dat de eenheid kan worden omgebouwd worden tot een biomassacentrale. 'Eén van de belangrijkste redenen voor de sluiting is immers het hoge injectietarief', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud