Advertentie

Akkoord over subsidies voor bouw gascentrales

©BELGA

De subsidies die uitgetrokken worden voor de bouw van gascentrales mogen de energiefactuur niet doen stijgen. Daarover is een akkoord bereikt in de Kamercommissie-Energie.

Er is een akkoord in het parlement dat het CRM-steunmechanisme voor de bouw van gascentrales de energiefactuur van gezinnen en bedrijven niet mag doen stijgen. Het akkoord is het werk van een ongeziene groen-gele samenwerking tussen de Kamerleden Tinne Van der Straeten en Bert Wollants.

Tegen de dreigende miljardenfactuur voor de energierekening zegt de N-VA en met haar zowat het hele parlement nu luid en duidelijk: Dat. Gaat. Niet.
Bert Wollants
Kamerlid N-VA

‘Tegen de dreigende miljardenfactuur voor de energierekening zegt de N-VA en met haar zowat het hele parlement nu luid en duidelijk: Dat. Gaat. Niet’, zegt Bert Wollants (N-VA).

Over de hoge kosten van het steunmechanisme voor de bouw van nieuwe gascentrales bestaat al langer grote ongerustheid. Berekeningen van de energieregulator CREG wezen uit dat het steunmechanisme jaarlijks 600 tot 900 miljoen euro zou kosten, waardoor de elektriciteitsfactuur met 100 euro zou kunnen oplopen. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) bestreed dat de kostprijs zo hoog zou oplopen, maar wilde er zelf geen bedrag op te plakken. Ze weigerde zelfs een financierings-KB te schrijven, waardoor het steunmechanisme nog altijd geen groen licht heeft gekregen van de Europese Commissie.

De Kamercommissie-Energie ging onder impuls van Van der Straeten (Groen) en Wollants dan zelf maar op zoek naar een oplossing. Het akkoord, dat brede steun krijgt, houdt in dat de subsidies voor de bouw van gascentrales de energiefactuur niet mogen doen stijgen. Tegen eind dit jaar moet de regering met een voorstel komen om die factuur te herzien en te verlagen. Pas nadien kan worden gestart met de veiling en de toekenning van steun voor de bouw van nieuwe gascentrales. De kostprijs mag wel via de openbaredienstverplichting in de energiefactuur worden verrekend, maar vanaf 2021 moet de energiefactuur dus dalen. Het komt erop neer dat er andere federale belastingen op de energiefactuur zullen moeten worden geschrapt, wat dan wel weer betekent dat de begroting nog meer in het rood zou gaan.

Begrenzing subsidies

Toch houdt het akkoord ook in dat de kostprijs van het steunmechanisme wordt beperkt. Dee steun wordt begrensd tot hoogstens 20 euro per kilowatt vermogen voor contracten van één jaar en 75 euro voor meerjarige contracten. Daardoor is de verwachting dat de kostprijs geen 600 tot 900 miljoen euro zal bedragen, maar zo'n 350 miljoen euro. Er zou dan slechts zo'n 16 euro bijkomen op de energiefactuur van gezinnen, en dus geen 100 euro. En uiteindelijk zal de regering dus moeten beslissen om andere belastingen te schrappen, zodat de energiefactuur niet oploopt. Er komen ook nieuwe kostenramingen en maatregelen om extra concurrentie mogelijk te maken. En de Kamer houdt toezicht. De regering zal het parlement moeten raadplegen over het volume van de steun en de voorwaarden.

Het parlement zorgt voor een cruciale doorbraak, iets waar de regering jarenlang niet is in geslaagd. Dit maakt de weg helemaal vrij voor de geplande kernuitstap.
Tinne Van der Straeten
Kamerlid Groen

'Het parlement zorgt voor een cruciale doorbraak, iets waar de regering jarenlang niet is in geslaagd', zegt Van der Straeten. 'Dit maakt de weg helemaal vrij voor de geplande kernuitstap en geeft daardoor een boost aan investeringen in hernieuwbare energie'.

De bouw van nieuwe gascentrales moet de geplande sluiting van de kerncentrales tegen 2025 mogelijk maken, al houdt de N-VA de optie open om minstens twee kerncentrales langer te doen draaien. ‘Twee kerncentrales langer openhouden blijft een perfecte piste om de gegarandeerde daling van de factuur te realiseren, maar ik kijk zeker uit naar de voorstellen die de regering moet doen’, aldus Wollants.

Het is nu afwachten of de Europese Commissie het licht op groen zal zetten voor dit steunmechanisme, waarna dan eindelijk gestart kan worden met een veiling voor de bouw van nieuwe gascentrales.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud