Advertentie
Advertentie

Apateq: "Containers on tour"

Binnenin een Apateq Oilpaq Office Container waar de data wordt geanalyseerd. ©Apateq

De Luxemburgse onderneming cleantech is gespecialiseerd in waterafscheiding en fossiele grondstoffen.

Luxemburg staat nog niet bekend om zijn verschillende "cleantech" ondernemingen, maar Apateq kan hier verandering in brengen. "Een sexy verhaal", dat is hoe premier Xavier Bettel de startfase noemt die diverse oplossingen kan bieden voor de behandeling van afvalwater. De op maat gemaakte "OilPaq" producten " voor de behandeling van afvalwater, gebruikt bij de productie voor aardolie en gas, behoren tot dit kernpakket. "Op dit moment, worden ze uitgetest in de VS", benadrukt Bogdan Serban, de CEO van de onderneming, trots.

De verwerkingseenheden, klaar voor gebruik, vereisen ten hoogste drie containers, afhankelijk van hun capaciteit en de gekozen opties. Hun doelgroep: de werknemers van zo’n 800.000 olieputten, actief in de VS. Sommigen onder hen willen graag OilPac op hun terrein uittesten gedurende enkele weken, alvorens een vaste bestelling te plaatsen. Men moet weten, dat voor elk vat ruwe olie dat wordt ontgonnen, er vijf watervaten vereist zijn. In een land dat 22 miljard watervatten produceert, is een oplossing zoals OilPac zeer praktisch.

Advertentie
De Apateq Oilpaq past in deze container ©Apateq

"Het voordeel van ons systeem is de behandeling ter plaatse zonder gebruik van chemische stoffen. En bovendien is deze oplossing goedkoper dan die van de concurrenten wat betreft de levensduur en de hogere efficiëntie van de door ons gebruikte membranen" verklaart Serban. Deze membranen, die een poriëngrootte hebben van slechts 40 nanometer, bevinden zich centraal in het systeem. Onze membranen zijn voor meerdere jaren, terwijl die van de concurrentie slechts oplossingen aanbieden die maar enkele weken aanhouden, als er geen chemisch middel wordt gebruikt". Volgens Bogdan Serban, biedt de concurrentie alternatieve methodes aan tegen een prijs van drie tot 30 dollar per vat. "Onze oplossing kost tussen de 50 cent en een dollar", benadrukt Serba. Bovendien, bieden de Apateq membranen ook weerstand aan bacteriën en virussen – om nog maar te zwijgen over minerale deeltjes. "Daarnaast zijn wij de enige onderneming die bijna 99% aardolie wint uit het water, waardoor deze ook volledig herbruikbaar is" benadrukt Serban Bogdan nogmaals. In tegenstelling tot normale oplossingen, gebruiken wij geen chemische stoffen bij de verwerking van het afvalwater".

Alle behandelingseenheden bestaan uit redundantiemodules voor het geval er bij de apparatuur een probleem optreed. Het hoeft ookgeen verbazing te wekken dat de onderneming, opgericht in 2013, al zeven installaties heeft verkocht op industriële schaal. De "fracking" sector is ook geïnteresseerd, aangezien de Apateq-installaties het toestaan om afvalwater te recyclen voor de winning van schaliegas, wat de nood aan zoet water vermindert en ook de afstanden om deze te vervoeren.

Ook heeft de onderneming zijn systeem verkocht aan een Italiaanse onderneming die actief is in de voedselproductie. Eén van de belangrijkste appelproducenten in Zuid-Tirol heeft ook zijn waterverbruik kunnen verminderen van 70 tot 25 m3 per uur. Tussen deze potentiële klanten bevinden zich de ontwikkelaars van vastgoedprojecten in perifere gebieden "In de VS zijn woningen in deze gebieden niet vaak verbonden met een publiek systeem voor afvalwaterverzameling. De ontwikkelaars doen vaak beroep op ons pakket met oplossingen, omdat dat winstgevender is voor 150 nieuwe woningen dan voor de constructie van een verbinding met een publiek systeem voor de afvalwaterverzameling" Dit heeft Bogdan Serban vernomen tijdens zijn laatste bezoek aan de VS. Het aanbod voor de behandeling van water-insijpeling wordt ook op prijs gesteld.

De Apateq Oilpaq ultrafiltering. Het water wordt gefilterd zonder chemicaliën te gebruiken. ©Apateq

Potentiële klanten kunnen zich ook bevinden tussen de havens en de eigenaars van schepen die volgens de richtlijn van januari verplicht zijn om uitlaatgasafscheiders aan boord te gebruiken. Apateq heeft een compact systeem ontwikkeld voor grote schepen, dat toestaat om water verontreinigd door uitlaatgassen binnen of buiten te behandelen met de "scubber" technologie. Na de behandeling wordt het water onmiddellijk geloosd in de oceaan.

In de havens kunnen dergelijke installaties tot 500 m3 water per dag behandelen. Alle installaties zijn conform de internationale normen voor waterzuivering. Met meerdere patenten onder zijn naam en de injectie van nieuw kapitaal, voelt Apateq zich goed gepositioneerd voor de toekomst. "Sinds de oprichting, haalt onze onderneming voordeel uit de belangrijke ondersteuning door het Ministerie van Economische Zaken, Luxinnovation en het Onderzoekscentrum LIST", benadrukt de CEO. In Januari heeft Apateq een financiering ontvangen van 5,8 miljoen euro van een investeerder gevestigd in Het Groothertogdom Luxemburg. Internationale onderscheidingen zoals de Red Herrin Global Award 100 en de Frost & Sullivan Best Practices Award helpen de jonge onderneming, bestaand uit 14 werknemers, met hun groeistrategie. In de tussentijd werden al 15 internationale leveranciers aangesteld.

Sinds oktober wordt de oplossing "Made in Luxemburg" uitgetest in de Verenigde Staten. De neutraliteit van het Groothertogdom Luxemburg is daarbij een groot voordeel. De eerste eenheden OilPac 2000 zullen worden opgestart in Ohio, Kansas, Montana en andere Amerikaanse staten. Ze kunnen tot 2000 watervaten per dag behandelen, dus enkele 14 m3 per uur en staan hergebruik voor 95% van het afvalwater toe voor "fracking".

De installaties staan in drie containers : één voor de voorbehandeling, één – de grootste – voor de ultrafiltratie en een andere voor de meldkamer en de opslag van onderdelen. Vier klanten gaan al akkoord met testfases, voordat ze een definitieve bestelling plaatsen.

De Luxemburgse premier beschouwt Apateq als een "ambassadeur" voor "cleantech". "U blijft in het Groothertogdom Luxemburg, toch" ?, vraagt hij een beetje bezorgd. "Natuurlijk", verzekert Bogdan Serban, "maar we openen meer filialen. Wij willen fungeren als criterium".

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.