Avocadopitten krijgen nieuw leven in Mexicaans bioplastic

Biofase ©Biofase

Met een overvloed aan avocado's hoopt een Mexicaanse ondernemer bioplastics nóg goedkoper te maken dan hun equivalent op basis van aardolie.

Als 21-jarige student chemische technologie zocht de Mexicaan Scott Munguía een idee om na zijn studies een bedrijf op te richten. Op een dag gaf een professor hem een artikel over de chemische samenstelling van bioplastics. Dat soort plastic wordt gemaakt van biomassa, meestal maïs, en wordt in enkele jaren op een natuurlijke wijze afgebroken. De traditionele variant op basis van aardolie tekent voor 99 procent van het wereldwijde plastic en een groot deel daarvan zal nog eeuwenlang rondzwerven.

‘De volgende dag las ik een artikel over de chemische eigenschappen van avocadopitten. Ik had het geluk dat ik beide artikelen na elkaar las’, zegt Munguía als hij terugdenkt aan zijn eurekamoment.

Het viel hem op dat het biopolymeer in avocadopitten heel veel leek op dat van maïs. Wonend in een land waar bijna de helft van ’s werelds avocado’s groeit, besloot Munguía zijn vrije tijd door te brengen in het lab om te experimenteren met het aanpassen van het avocadopolymeer om het er precies zo uit te laten zien als dat van maïs.

Biofase-oprichter Scott Munguía ©Biofase

Zes maanden later had hij bioplastic met avocadopitten als grondstof gemaakt. Hij richtte Biofase op in Monterrey en commercialiseerde zijn uitvinding.

Nergens worden zoveel avocadopitten weggegooid als in Mexico. Het land exporteert niet alleen hele avocado’s over de hele wereld. Bedrijven pureren de avocado’s tot guacamole, waarbij ze bergen onbruikbare avocadopitten achterlaten, ongeveer 300.000 ton per jaar.

‘Nu betalen bedrijven om van de pitten af te komen’, weet Munguía. Het grootste gedeelte eindigt in vuilverbrandingsovens, waar ze broeikasgassen in de atmosfeer uitstoten. ‘Voor bedrijven is het fantastisch nieuws als er iemand langskomt die ze vertelt dat hij de pitten gratis komt ophalen.’

Bedrijven moeten nu betalen om van hun avocadopitten af te raken. Ik ga ze gratis ophalen.
scott munguÍa
Oprichter biofase

Het succes van Munguía’s idee was overweldigend. Van laboratorium tot productie kostte hem één jaar. Drie jaar later heeft Biofase 13 werknemers en maakt het winst.

Biofase produceert plastic hars, dat klanten omvormen tot wegwerpartikelen, zoals bestek, borden en flessen. Het bedrijf heeft ook een eigen merk van plastic producten, zoals messen en vorken die in de universiteit gebruikt worden. Biofase ontwerpt ook plastic producten voor grote klanten.

Munguía onderstreept dat de verkoop van bioplastic aan bedrijven eenvoudig is, omdat iedereen een groen imago wil. Het struikelblok is de prijs. Nu is zijn hars ongeveer 15 procent duurder dan plastic op basis van aardolie. Maar als Biofase zijn productie met een factor 13 vergroot, zal dat verschil snel kleiner worden.

Bioplastic wordt in enkele jaren op een natuurlijke wijze afgebroken. ©Biofase

Biofase verhuist naar Morelia, in het hart van de avocadoregio, en bouwt er een fabriek die meer dan 600 ton hars per maand produceert (het equivalent van 35 miljoen kleine plastic flesjes), waarmee het de grootste bioplasticsfabriek in Latijns-Amerika is.

Het doel is een product aan te bieden dat 10 procent goedkoper is dan traditioneel plastic. Munguía wil zijn klantenbestand van Mexico uitbreiden naar de Verenigde Staten. Hij realiseert zich dat de praktische impact van Biofase vrij beperkt is. Op volledige capaciteit zal de fabriek nog maar een fractie gebruiken van al het avocadopitafval in Mexico. Zelfs al zou het elke avocadopit in Mexico omzetten in plastic, dan nog zou het slechts 30 procent van de wereldwijde productie van bioplastics voor zijn rekening nemen, of minder dan 1 procent van al het plastic.

BIOFASE op Discovery Channel (Spaans)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud