Advertentie

Baggeraar DEME kan 'zeestofzuiger' redden

De Patania II, zoals de zeerobot heet, oogstte eerder deze maand voor het eerst metaalrijke knollen op 4.500 meter diepte.

De robot waarmee baggeraar DEME metaalrijke knollen opraapt op de bodem van de Stille Oceaan is bevrijd. Hij was eerder deze week vastgelopen op 4.500 meter diepte.

GSR, een dochterbedrijf van DEME , slaagde er eerder deze maand voor het eerst in om metaalrijke knollen te verzamelen op de bodem van de Stille Oceaan. Die brokken op de zeebodem bevatten hoge concentraties nikkel, mangaan en kobalt: cruciale metalen voor de productie van elektronica, smartphones en batterijen.

Na onderzoek door een op afstand bestuurd onderwatervoertuig werd een recuperatiemissie uitgevoerd en met succes voltooid. De missie wordt verdergezet.
DEME

Om die grondstoffen te oogsten zet GSR zijn 'knollenplukker' in, de Patania I: een prototype diepzeerobot die de metaalrijke stenen als een soort zeestofzuiger van de bodem ophaalt. Dat gebeurt op 4.500 meter diepte in de Clarion Clipperton-zone in de Stille Oceaan tussen Mexico en Hawaï. Een gebied zo groot als de VS dat door de Internationale Zeebodemautoriteit werd goedgekeurd voor zeebodemontginning.

Maar woensdag liep het mis. DEME meldde dat de verbinding tussen de Patania II en de vijf kilometer lange stroom- en communicatiekabel was losgekomen. Nu geeft de baggeraar, die deel uitmaakt van het beursgenoteerde Ackermans & van Haaren , mee dat de verbinding met de zeestofzuiger is hersteld. 'Na onderzoek door een op afstand bestuurd onderwatervoertuig werd een recuperatiemissie uitgevoerd en met succes voltooid', klinkt het in een persbericht. De missie wordt voortgezet.

Kritiek milieuorganisaties

Greenpeace voerde eerder deze maand actie tegen het project. ©© Marten van Dijl / Greenpeace

Het project stuit op kritiek van milieuorganisaties, die vrezen dat zeemijnbouw de ecosystemen in de Stille Oceaan zal verstoren. Om die reden voerde Greenpeace eerder deze maand al actie met zijn bekende Rainbow Warrior-schip. In een persbericht geeft DEME mee dat het om een proefproject gaat.

'GSR zal enkel een contract voor exploitatie aanvragen als de wetenschap aantoont dat knollen vanuit ecologisch en sociaal perspectief een verantwoorde bron kunnen zijn voor de primaire metalen die nodig zijn om tegemoet te komen aan bevolkingsgroei, verstedelijking en energietransitie,' probeert DEME critici te paaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud