Bank Degroof schiet Electrawinds te hulp

Windmolens van Electrawinds langs het kanaal van Brugge. ©Sofie Van Hoof

Bank Degroof heeft enkele Belgische investeerders verzameld om de fusie van Electrawinds en het Duitse fonds ECT alsnog te doen slagen. De klok tikt onverbiddelijk voort.

De aandeelhouders van het Luxemburgs-Duitse fonds ECT moeten vrijdag stemmen over een fusie met het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds. De vergadering werd al twee keer uitgesteld en het management van ECT haalt nu alles uit de kast om de operatie te doen slagen.

Zo beloofde het zijn bonus af te staan aan de aandeelhouders als die de operatie alsnog goedkeuren. Minstens de helft van de ECT-aandeelhouders moet instemmen met de fusie, anders gaat de operatie niet door.

Volgens meerdere bronnen blijkt nu dat ook in België naarstig wordt gewerkt aan een constructie die het ja-kamp vrijdag de overwinning moet bezorgen. Ze zou inhouden dat ‘bevriende partijen’ uit het netwerk van Bank Degroof bij elkaar worden gebracht om aandelen van nee-stemmers over te nemen of die beleggers ervan te overtuigen, tegen een belofte voor cash, toch ja te stemmen.

We zitten in de laatste rechte lijn. Ik kan moeilijk commentaar geven
Luc Desender,
CEO Electrawinds

Contanten

Op die manier zouden de betrokken investeerders meteen contanten kunnen krijgen in plaats van te moeten wachten op de afsluiting van de vereffening van ECT. Dat kan maanden in beslag nemen en het fonds heeft maar een beperkte levensduur als het tegen oktober geen fusie realiseert.

Bij Bank Degroof wou men geen commentaar kwijt. Electrawinds-topman Luc Desender wilde onze informatie over het plan-Degroof bevestigen noch ontkennen. ‘We zitten in de laatste rechte lijn. Ik kan moeilijk commentaar geven. We wachten af, vrijdag is er meer nieuws.’

Bij het grootste Belgische onafhankelijke groenestroombedrijf liggen inmiddels alternatieve scenario’s op tafel voor het geval de fusie niet doorgaat. Die gaan van een bijkomende kapitaalronde, over een tragere groei dan tot nu toe vooropgesteld tot de verkoop van activa.

Sommige betrokkenen pleiten voor het ophalen van kapitaal bij nieuwe investeerders en een drastische vereenvoudiging van de kapitaalstructuur, die nu een amalgaam is van aandelen, warrants en achtergestelde leningen. Maar dat sluit de andere opties niet uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud