BASF trekt zich terug uit aardgashandel en –opslag

Een pijpleidingsysteem van Wingas - Foto EPA ©EPA

BASF en Gazprom voeren een grootscheepse ruil van activiteiten door. BASF trekt zich terug uit de trading en opslag van aardgas en krijgt in ruil een deel van het Urengoi-veld in West-Siberië.

Het gaat om twee bijkomende blokken van de Achimov-formatie van het Urengoi-veld, dat aardgas en condensaat bevat. Deze blokken zullen gezamenlijk ontwikkeld worden met Gazprom. De BASF-dochter Wintershall krijgt 25 procent plus een aandeel van de blokken IV en V, en kan dit belang opdrijven tot 50 procent.

In ruil hiervoor draagt Wintershall de activiteiten rond aardgastrading en –opslag, die tot dusver gezamenlijk werden beoefend, helemaal over aan Gazprom. Het betreft een belang van 50 procent in de gastradingbedrijven Wingas, WIEH en WIEE, en aandelen in de aardgasopslaginstallaties in Rehden en Jemgum in Duitsland, en Haidach in Oostenrijk, en in de aardgasopslagoperator astora. Gazprom krijgt ook een belang van 50 procent in Wintershall Noordzee, dat naar olie en gas boort in de zuidelijke Noordzee.

De activiteiten die BASF afstaat, droegen vorig jaar 8,6 miljard euro bij tot de omzet en 350 miljoen euro tot het bedrijfsresultaat van de chemiegroep.

Verwacht wordt dat de transactie tegen eind 2013 zal zijn afgerond. De deal zal met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2013 in de boeken worden opgenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud