Grafiek van de dag

Beleggers switchen van fossiel naar groen

©EPA

Wie vijf jaar geleden in oliebedrijven belegde, zag een stevig deel van zijn geld in rook opgaan. Een investering in hernieuwbare-energiebedrijven daarentegen leverde mooie rendementen op. Dat concludeert de Nederlandse zakenkrant FD, die de koersevolutie van een reeks ‘oude’ en ‘nieuwe’ energiebedrijven naast elkaar zette.

Corona stortte de olie-industrie in een ongeziene crisis. Dat werd deze week nog maar eens geïllustreerd toen de Amerikaanse olie- en gasreus ExxonMobil zijn grootste afwaardering ooit boekte en 17 tot 20 miljard dollar afschreef op aardgasvelden. Het was de zoveelste opdoffer nadat in de eerste helft van dit jaar oliebedrijven al voor 170 miljard dollar aan waardeverminderingen hadden doorgevoerd.

De beurscrash in de oliesector staat in schril contrast tot de bedrijven die vol inzetten op hernieuwbare energie, zoals het Spaanse Iberdrola, het Italiaanse Enel of de Deense windturbineproducent Vestas.

Een ander mooi voorbeeld is het Deense energiebedrijf Ørsted (vroeger Dong). In 2016 begon het met de verkoop van zijn olie- en gasactiviteiten en trok het naar de beurs. Intussen groeide het bedrijf uit tot ’s werelds grootste ontwikkelaar van windenergie op zee en steeg de beurswaarde met 349 procent. Op Wall Street moest ExxonMobil de positie van waardevolste energiebedrijf afstaan aan de Texaanse groenestroomproducent NextEra Energy. TS

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud