België betaalt recordbedrag voor buitenlandse stroom

Van alle elektriciteit die we in 2018 verbruikten, kwam 22 procent uit het buitenland. ©Belgaimage

België betaalde vorig jaar een recordbedrag van 1,2 miljard euro om stroom aan te kopen in het buitenland. De impact voor de consument hangt af van het soort contract met zijn leverancier.

Het gaat om een verdubbeling in een jaar tijd, blijkt uit statistieken van de Nationale Bank.

Leveranciers voerden niet uitzonderlijk veel stroom in, maar door de problemen met de Belgische kerncentrales waren ze genoodzaakt buiten de landsgrenzen stroom te halen op momenten dat de prijs hoog stond.

Van alle elektriciteit die we in 2018 verbruikten, kwam 22 procent uit het buitenland. Dat is weliswaar fors meer dan de 8 procent stroom die we in 2017 invoerden, maar toch gaat het niet om een recordhoeveelheid, bleek eerder uit cijfers van de hoogspanningsnetbeheerder Elia. In 2014 en 2015, toen de ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2 stillagen, importeerde België evenveel of meer stroom dan vorig jaar (zie grafiek).

©Mediafin

Wel betaalden de energieleveranciers op de groothandelsmarkt een recordprijs voor de elektriciteit die ze importeerden. Terwijl ze tussen 2014 en 2017 gemiddeld 37,7 euro neertelden per megawattuur, kostte de import vorig jaar 52,8 euro per megawattuur, of 40 procent meer.

Die prijsstijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de problemen met de kerncentrales. Van de zeven kernreactoren in ons land draaide eind oktober en begin november alleen Doel 3 nog. Daardoor moesten we in het najaar noodgedwongen dure stroom invoeren op momenten dat de buurlanden weinig goedkope productie op overschot hadden. België importeerde stroom die gemiddeld 12 procent duurder was dan de stroom die het exporteerde, terwijl de import- en exportprijzen de jaren voordien nog min of meer gelijk liepen.

Dure gascentrales

Hoewel de problemen met de kerncentrales duidelijk een rol speelden, zijn ze niet de enige verklaring. De voorbije jaren is de connectiecapaciteit met Frankrijk en Nederland toegenomen, waardoor energieleveranciers makkelijker stroom in het buitenland kunnen kopen als die daar goedkoper is.

Die import is economisch gedreven en heeft niets te maken met een tekort aan Belgische productiecapaciteit. Het verklaart ook waarom vorig jaar in de zomermaanden al een kwart van het Belgische stroomverbruik uit het buitenland kwam, nog voor sprake was van bevoorradingsproblemen.

De impact voor de consument hangt af van het soort contract met zijn leverancier.

Bovendien, zo benadrukte de energieregulator CREG eerder in een nota, heeft de import net geholpen de elektriciteitsprijs te drukken toen de kerncentrales uitvielen. Zonder de invoer van buitenlandse stroom zouden de dure Belgische gascentrales meer uren hebben moeten draaien, waardoor de elektriciteitsprijs nog hoger was uitgekomen.

De impact van dat alles voor de consument hangt af van het soort contract met zijn leverancier. Een kwart van de gezinnen heeft een variabel contract, waarbij de stijging van de groothandelsprijzen zich vorig jaar automatisch vertaalde in een hogere energiefactuur.

Gezinnen met een vast contract bleven grotendeels buiten schot, tenzij ze in het najaar een nieuw contract moesten afsluiten. Wie dat in september of oktober deed, betaalt op jaarbasis 90 euro meer op zijn elektriciteitsgedeelte, berekende de CREG.

Sinds begin dit jaar zijn de problemen met de bevoorradingszekerheid achter de rug en zijn de groothandelsprijzen weer genormaliseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud