België gaat uranium recycleren

Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werkt mee om hoogradioactief medisch afval te recycleren. ©wim kempenaers (wkb)

Een Europese primeur biedt voor ons land een uitweg voor medisch kernafval.

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in het Waalse Fleurus gaan samenwerken om hun hoogradioactief medisch afval te recycleren. Dat vernam De Tijd.

De overheidsinstellingen tekenden eind december een samenwerkingsovereenkomst die een oplossing moet bieden voor het kernafval dat zich al jaren opstapelt in Fleurus. De bedoeling is om het uranium uit het afval te halen en opnieuw te gebruiken.

Die techniek werd al eerder op kleinere schaal gebruikt in de VS en Argentinië, maar België gaat als eerste structureel uranium recycleren.

Nucleaire deeltjes

Het SCK en IRE produceren radio-isotopen, nucleaire deeltjes die gebruikt worden voor medische scans en om kankertumoren op te sporen en te behandelen. Ze behoren daarmee tot de wereldtop. Van alle medische isotopen wereldwijd komt een kwart uit de onderzoeksreactor BR-2 in Mol. Na de bestraling vindt in Fleurus de chemische bewerking plaats om de isotopen te kunnen toedienen aan zo’n 7 miljoen patiënten per jaar.

Bij de productie blijft radioactief afval achter, een mengeling van hoogverrijkt uranium en chemische stoffen om de isotopen af te splitsen. Al sinds de oprichting in 1971 stapelt het IRE het overschot op in containers.

Hoeveel radioactief materiaal er ligt, blijft om veiligheidsredenen geheim, maar het Rekenhof waarschuwde in november nog dat de opslagcapaciteit in Fleurus haar limieten bereikt. Zonder oplossing voor het afvalprobleem dreigde de productie in gevaar te komen.

Uitweg

De overeenkomst met het SCK biedt een uitweg. Het IRE gaat het afval naar Mol overbrengen, waar het SCK tegen 2022 een recyclage-installatie bouwt.

‘We zullen het nucleair afval, een soort pasta, eerst verdunnen om van hoogverrijkt naar laagverrijkt uranium over te gaan. Daardoor verdwijnt het risico op militair gebruik en kan niemand er nog een bom mee maken’, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK.

‘Daarna zullen we via een chemisch proces de uranium eruit halen, zodat dat opnieuw gebruikt kan worden. Het residu dat na het uitzuiveren van het uranium overblijft, bevat nog maar weinig radioactieve producten en zal door de nucleaire afvalbeheerder Niras worden gestockeerd.’

255 miljoen
Factuur
De bouw en de uitbating van de zuiveringsinstallatie zullen over een periode van ruim 20 jaar 255 miljoen euro kosten.

Het SCK en IRE willen tegen 2022 starten met hun project, Recumo, dat in totaal 255 miljoen euro zal kosten. De financiering komt van de federale overheid. De regering-Michel heeft zo’n 20 miljoen euro voorzien voor de bouw van de zuiveringsinstallatie in Mol en een jaarlijkse dotatie van 8,1 miljoen euro voor de uitbating tot in 2045. De recyclage zal 30 à 40 jobs creëren, vooral in Mol. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud