Belgisch geld voor Zeeuwse windmolens

Het Belgische infrastructuurfonds TDP heeft belangstelling voor 16 windmolens aan de Nederlandse Kreekraksluis. ©foto: Marco van Middelkoop

TDP, een infrastructuurfonds van Gimv en Belfius, heeft meer dan 60 miljoen euro veil voor een Nederlands windpark. Het fonds wil 16 windmolens overkopen van het Nederlandse nutsbedrijf Delta.

De Belgische infrastructuurinvesteerder TDP (voluit TINC Development Partners) heeft een principeakkoord voor de overname van het windpark Kreekraksluis van Delta. Het gaat om 16 windturbines van 2,5 megawatt op de Kreekraksluis in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Die sluis vormt een verbinding tussen de Ooster- en Westerschelde en is een belangrijke link voor de scheepvaart tussen Antwerpen en Rotterdam.

‘Het akkoord moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders van Delta’, zegt Manu Vandenbulcke, directeur van TDP. Delta, dat in handen is van de provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten, is aan een desinvesteringsronde bezig. De Mechelse afvalverwerkingsgroep Indaver staat ook in de etalage.

Over de aankoopprijs wil Vandenbulcke geen details vrijgeven. Volgens het persagentschap Energeia is er nog discussie over de prijs. Een derde partij moet uitsluitsel geven over de vork van 61,35 tot 68,35 miljoen euro. Initieel zou TDP 63,35 miljoen euro betalen.

De instap in het windpark Kreekraksluis is een van de grootste investeringen van TDP, dat vroeger opereerde onder de naam DG Infra. Het investeerde eerder in allerlei pps-projecten (aanleg wegen, gevangenissen,...), parkeergarages, rusthuizen en haventerminals.

TDP wil nog verder groeien in energieprojecten, zegt Vandenbulcke. De energieportefeuille van TDP, dat genoemd wordt als een mogelijke nieuwe beursintroductie, bestaat al uit heel wat Belgische windactiva. Het bezit de helft van het windpark van Elicio (het voormalige Electrawinds) in Berlare, het participeert in de windparkgroep Storm Holding en leende geld aan de offshore windparken Belwind en Northwind.

Daarnaast kocht TDP ook de zonneparkactiviteiten over van het Oostendse Electrawinds, een dossier waar TDP als geldschieter vorig jaar flink wat geld aan verloren heeft. DA

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud