Belgische bedrijven bouwen zonnepanelen op zee

Zonnepaneelparken op meren, zoals hier in China, zijn niet ongewoon. Op zee daarentegen moet rekening worden gehouden met hoge golven. ©Imaginechina

Vier Belgische bedrijven slaan de handen in elkaar om grote zonne-energieparken te bouwen in de Noordzee, voor de Belgische kust. 'Met offshorezon kunnen we evenveel energie opwekken als met de Belgische offshorewindparken.'

Drijven over enkele jaren kilometerslange slierten zonnepanelen tussen onze windmolenparken voor de Belgische kust? Die kans is groot. Een consortium van Tractebel, Jan De Nul, DEME, Soltech en de Universiteit van Gent is een project opgestart om op grote schaal zonne-energie te winnen op zee.

Drijvende zonnepanelen op meren, in lagunes of in dammen bestaan al en werken. Duitsland heeft ze, China ook. Maar zonnepanelen op zee is nog een ander paar mouwen. 'De voornaamste uitdaging zijn de hoge golven', zegt Tine Boon van Tractebel, die het project trekt. 'Ze kunnen in de Noordzee tot tien meter hoog gaan. Die golven bedwingen is het innovatieve aan ons project.'

Zonnepanelen op meren hebben een dragende structuur in kunststof die vanzelf drijft en meedeint met de beperkte golfslag. Voor zonnepanelen op zee is een veel sterkere structuur nodig. Tegelijk moet die spotgoedkoop zijn, zegt Boon. 'Anders heeft het project geen kans.' Aluminium is te duur, staal te zwaar. Hol staal kan wel een optie zijn.

'We gaan eerst een ontwerp maken voor een floater, de drijvende structuur die de panelen moet dragen', zegt Jef Monballieu van Jan De Nul. 'Soltech zal zonnepanelen bouwen die bestand zijn tegen zout water. DEME en wij zullen de panelen verankeren en verbinden met elkaar en met het stroomnet.' Die verbinding én de stroom aan land krijgen vormt de tweede grote uitdaging. Daarvoor zijn gigantisch veel (dure) kabels nodig.

1,9 miljoen voor eerste test

Het ontwerp, de bouw van het prototype en de tests zullen 2,5 tot 3 jaar in beslag nemen, zegt Boon. De eerste test zal plaatsvinden in een beschermde zone, een haven. Oostende is een optie. Daarna volgt een test op zee. De eerste commerciële offshorezonnepanelen worden verwacht over vijf à tien jaar.

'Als het lukt, kunnen we met onze zonneparken op zee evenveel energie opwekken als met onze offshorewindparken', zegt Boon. Hoeveel dat allemaal zal kosten, is koffiedik kijken. 'Onmogelijk te zeggen.' Je moet rekenen op 1 miljoen euro per megawatt, per hectare, schat Frank Verschraegen van DEME. 'De prijs van de zonnepanelen is maar een klein onderdeel.' De vier bedrijven hebben voor hun eerste test 1,9 miljoen euro verzameld. 60 procent is overheidssteun.

Tussen de windmolens

De bedoeling is dat de zonnepanelen uiteindelijk tussen de windmolens van de Belgische windparken in de Noordzee worden geplaatst. 'Windmolens staan op zo'n vijf keer de diameter van hun wieken van elkaar', zegt Monballieu. 'Er is dus veel plaats tussen.' In theorie kunnen de zonnepanelen de helft van de oppervlakte van de windparken, ongeveer 450 km2, innemen, al moet plaats overblijven voor de doortocht van onderhoudsboten.

'De uitwerpselen van meeuwen kunnen de capaciteit van zonnepanelen op zee ernstig aantasten'
Jef Monballieu
Verantwoordelijke offshore zon bij Jan De Nul

Maar er zijn nog andere katten te geselen. 'Zout water dat opdroogt, creëert zoutaanslag op de zonnepanelen en dat kan de capaciteit verminderen', zegt Monballieu. 'Drijvende oppervlaktes in het water lokken meeuwen. Hun uitwerpselen kunnen ook het rendement van de zonnepanelen ernstig aantasten. Daar moeten we oplossingen voor vinden via coatings, lawaai of iets anders.' Zeehonden vormen geen probleem. 'De structuur zal boven het water uitsteken, het is onmogelijk om erop te klimmen.'

Ook de milieu-impact op het ecosysteem, het mariene leven onder de zonnepanelen, moet worden onderzocht. Daarvoor doet het consortium een beroep op de expertise van de Universiteit van Gent. Het is ook de bedoeling de zonneparken te combineren met aquacultuur, door mosselen of oesters aan de onderkant van de panelen te laten groeien. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud