Belgische tankstations Texaco in Britse handen

©EPA

De Israëlische groep Delek verkoopt zijn tankstations in de Benelux (Texaco) en Frankrijk (BP) aan de private-equitygroep TDR Capital. Het prijskaartje bedraagt 355 miljoen euro.

Het concern Delek zette begin vorig jaar zijn Europese energieactiviteiten (Delek Europe) in de etalage. Het gaat om meer dan 700 Texaco-tankstations  in de Benelux - waaronder ongeveer 270 stations in ons land -, maar ook ruim 400 BP-tankstations in Frankrijk.

De Europese tankstations had Delek de voorbije jaren via verschillende overnames bijeengekocht. Ze vormen slechts één van de métiers van de Israëlische groep, die ook actief is in aardgas, infrastructuur, financiële diensten en de autosector.

De overnemer van de betrokken tankstations is de Britse private-equitygroep TDR Capital. De overnameprijs van 355 miljoen euro is opgedeeld in twee schijven. Enerzijds krijgt Delek 180 miljoen euro cash, anderzijds verleent Delek over een periode van meer dan vijf jaar aan TDR een lening van 175 miljoen euro, waarop het investeringsfonds een rente betaalt van 5 procent per jaar.

De opbrengst van de verkoop van de tankstations zal Delek vermoedelijk gebruiken om te investeren in andere activiteiten. De groep kijkt naar energiewinning sinds er in 2009 Israël aardgas is gevonden.

Derde keten

TDR legt dankzij de overname de hand op de derde grootste keten van tankstations in België. Volgens gegevens van het marktonderzoeksbureau Datamonitor is de Franse groep Total marktleider met meer dan 500 tankstations. Q8 volgt met een 350-tal verkooppunten. Esso (265), Shell (210) en Lukoil (180) vervolledigen de top-6.

Oliemultinationals beheren de tankstations steeds minder zelf. De jongste jaren concentreren ze zich steeds meer op hun kernactiviteiten: exploratie en productie. Ze laten de distributie van benzine over aan andere, onafhankelijke spelers.

Dat leidde de voorbije jaren tot heel wat verkopen van tankstations. In ons land alleen al verkocht BP zijn net aan Q8, gingen de JET-stations van ConocoPhillips naar Lukoil, verkocht Chevron zijn Texaco-verkooppunten aan Delek en bouwde Shell zijn netwerk fors af. Ook ExxonMobil volgde die trend. De Amerikaanse oliereus verkocht vorig jaar al zijn Belgische Esso-tankstations aan drie Belgische ondernemingen: het Bornemse familiebedrijf Maes, de West-Vlaamse groep G&V en de Waalse groep Uhoda.

Toen Delek de Texaco-stations kocht, was de afspraak dat de Israëlische groep de merknaam tot dit jaar mocht gebruiken. Maar het contract werd verlengd tot 2030. Voor de consument verandert dus niets. Toen Esso vorig jaar zijn laatste stations van de hand was dat ook het geval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud