Advertentie

Beursgang Electrawinds loopt weer vertraging op

Luc Dessender. (foto DL) ©Dries Luyten

De snelle beursgang die de groenestroomproducent Electrawinds via een Duitse constructie op het oog had, komt er niet. De beursoperatie wordt opnieuw uitgesteld.

Een shortcut richting een beursnotering. Dat wilde de Oostendse windenergieproducent Electrawinds bereiken met een niet-alledaagse beursconstructie in Duitsland.

Electrawinds sloot een akkoord met de promotoren van het  fonds European CleanTech1 (ECT1) dat in Frankfurt genoteerd is. Electrawinds, het grootste Vlaamse onafhankelijke groenestroombedrijf, zou samensmelten met ECT1 en zo twee vliegen in één klap slaan: Electrawinds krijgt een beursnotering én tientallen miljoenen euro’s cash die in ECT1 aanwezig zijn. 

Door die constructie vermijdt Electrawinds ook dat het een lijvig prospectus moet opstellen voor een beursgang.

Maar het ‘binnenwegje’ naar de beurs draait in realiteit uit op een lang hindernissenparcours. De promotoren van ECT1 hebben de aandeelhoudersvergadering die de deal moest beklinken, uitgesteld.

Le Royal

De aandeelhouders van ECT1 werden deze middag in Hotel Le Royal in het Luxemburgse financiële district verwacht om ja of neen te stemmen. Minstens de helft van de aandeelhouders moet ja stemmen om de deal te laten doorgaan. Dat die vergadering in extremis uitgesteld is, wijst erop dat de top van ECT1 vreest voor te veel tegenstemmen. 

Het is al de tweede keer dat de promotoren de confrontatie met de aandeelhouders niet aandurven. Midden juni werd de aandeelhoudersvergadering al eens uitgesteld.

Toen klonk het dat de financiële markten te onrustig waren met de Griekse verkiezingen in aantocht. Dit keer zegt ECT1 in een persbericht dat het de aandeelhouders meer tijd wil geven om het voorstel te evalueren. 

Bij ECT1 was gisteren niemand bereid om meer commentaar te geven. Bronnen bij het dossier geven wel aan dat veel Angelsaksische aandeelhouders niet staan te springen om in een Europees groenestroombedrijf te stappen. Dat lijkt vreemd, want het was steeds de bedoeling van ECT1 om zo’n deal te sluiten. 

ECT1 is immers een zogenaamd special purpose acquisition company, een beursschelp om niet-genoteerde bedrijven over te nemen. Investeerders die eind 2010 in ECT1 stapten, wisten dat het een Europees groenestroombedrijf zou kopen. 

Pioniers

Bij Electrawinds gelooft men nog in een goede afloop van het ECT1-project om aan vers kapitaal te geraken. ‘Deze piste heeft nog steeds alle prioriteit’, zegt een woordvoerder van het groenestroombedrijf. 

Gedelegeerd bestuurder en grootaandeelhouder Luc Desender is nog aan het vechten om ECT1-aandeelhouders te overtuigen. De top van Electrawinds ontmoette de voorbije weken heel wat investeerders. Electrawinds zag de combinatie met ECT1 en de daaropvolgende beursgang als een voorzet voor een tweede notering in Brussel en een bijkomende kapitaalronde bij Belgische beleggers. Die plannen lopen nu ook vertraging op. 

Electrawinds heeft niet meteen vers geld nodig om te kunnen blijven overleven. De huidige activiteiten leveren een positieve kasstroom op. Maar het bedrijf heeft heel wat expansieplannen in Europa en tientallen projecten in de pijplijn. Als die projecten concreter worden, is er wel extra geld nodig om ze te kunnen uitvoeren. 

Electrawinds, opgericht door de broers Desender, was een van de pioniers in windenergie in ons land, maar bouwde ook al turbines in Frankrijk, Italië, Roemenië, Bulgarije en Zuid-Afrika. Het bedrijf diversifieerde ook naar biomassa met enkele installaties in Oostende. Vorig jaar gaf Desender de eerste spadesteek voor een  biomassacentrale in Servië. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud