Bij Eneco gaat gaskraan tegen 2035 grotendeels dicht

Eneco zal zijn investeringen in wind-en zonneparken verdubbelen ©Photo News

Het Nederlandse energiebedrijf Eneco rekent erop tegen 2035 klimaatneutraal te zijn. Tegen dan zweert Eneco aardgas af. In ons land blijft het bedrijf wel meedingen naar subsidies voor de bouw van een nieuwe gascentrale.

Met zijn One Planet Plan wil het van oorsprong Nederlandse bedrijf, dat in handen is van het Japanse Mitsubishi (80%) en Chubu Electric Power (20%), volledig klimaatneutraal zijn tegen 2035. Dat is 15 jaar sneller dan Europa eist.

Concreet streeft Eneco ernaar tegen die tijd af te stappen van aardgas. Om dat te realiseren plant het voor 2 miljard aan investeringen. Het bedrijf zal zijn 13 gascentrales, die allemaal gelegen zijn in Nederland, sluiten of ombouwen tot centrales die op andere dan fossiele brandstoffen draaien.

Eneco rekent ook op zijn klanten, zowel particulieren als bedrijven, om mee de omslag te maken. Zo gaat de energieleverancier al tegen uiterlijk 2025 stoppen met de verkoop van centraleverwarmingsinstallaties die op gas werken. In ruil wil Eneco zijn aardgasklanten, onder wie een half miljoen Belgen, duurzame alternatieven aanbieden, zoals elektrische of hybride warmtepompen en ketels die klaar zijn voor waterstof.

Omdat aan die duurzame alternatieven soms een stevig prijskaartje hangt, gaat Eneco onderzoeken of het ‘toegankelijke financiering’ kan bieden aan zijn klanten, die meestal stroom en aardgas afnemen bij de leverancier.

Meedingen naar gascentrale in België

Eneco heeft naar eigen zeggen geen schrik dat het ontmoedigen van aardgas klanten wegjaagt. ‘We geloven er rotsvast in dat klanten die voor ons hebben gekozen bewust hebben gekozen voor groene energie en ook bij ons blijven’, zegt Jean-Jacques Delmée, CEO van Eneco België.

Toch is het opvallend dat Eneco in België meedingt naar subsidies voor de bouw van een nieuwe gascentrale van 850 megawatt - het equivalent van een kleine kerncentrale - in het Henegouwse Seneffe. De bouw maakt deel uit van het plan van de regering om tegen 2025 alles kerncentrales te sluiten. Om de energieaanvoer te verzekeren als weinig zon en warmte voorhanden zijn, heeft de regering berekend dat nood is aan zo'n vijf gascentrales. Een gascentrale bouwen kost 400 à 500 miljoen euro en riskeert weinig rendabel te zijn omdat ze maar tijdelijk gebruikt wordt, in afwachting van een volledige overgang naar klimaatneutrale alternatieven.

Verdubbeling windenergie

Behalve het afzweren van aardgas heeft Eneco nog andere plannen. Het energiebedrijf gaat zijn capaciteit in wind- en zonne-energie verdubbelen, ook in België. Het kijkt uit om een participatie te nemen in het tweede windmolenpark voor de Belgische kust en ijvert voor het vrijmaken van een derde zone voor windturbines in de Noordzee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud