Bij strenge winter dreigt stroomtekort

©Photo News

De Europese stroomnetbeheerders waarschuwen net als vorig jaar dat in België in januari een stroomtekort dreigt als het fel gaat vriezen.

In haar jaarlijkse wintervooruitzichten stipt de vereniging van Europese hoogspanningsnetbeheerders Entso-E ons land opnieuw aan als mogelijk probleemgeval. Zowel in Frankrijk als in België dreigt de stroombevoorrading in januari in het gedrang te komen als de gemiddelde temperaturen zakken naar -5°C.

Bij zo’n uitzonderlijke koudegolf zou ons land sterk afhankelijk worden van de invoer van elektriciteit uit onze buurlanden. Als er dan ook nog eens weinig wind is, waardoor windmolens slechts op 30 procent van hun capaciteit draaien, en er valt onverwacht een elektriciteitscentrale uit, dan zit ons land met een probleem.

-5°C
temperatuur
Zowel in Frankrijk als in België dreigt de stroombevoorrading in januari in het gedrang te komen als de gemiddelde temperatuur naar -5°C zakt.

Net als vorig jaar ontstaat dan het risico van black-outs. De import van stroom uit de buurlanden volstaat dan niet meer en België zou buitengewone maatregelen moeten nemen, zoals het heractiveren van centrales die niet meer operationeel zijn.

Extreem scenario

De stresstests van Entso-E gaan uit van een extreem scenario, waarbij de kou maakt dat er veel meer stroom nodig is om onze gebouwen te verwarmen. Bij normale omstandigheden dreigt deze winter geen stroomtekort in Europa. Normaal bedragen de gemiddelde dagtemperaturen in januari zo’n 5°C. Een situatie waarbij het kwik langere tijd 5°C onder nul zakt, is vrij uitzonderlijk.

We verwachten geen problemen zoals we die vorig jaar wel vreesden.
Marleen Vanhecke
woordvoerder Elia

In een reactie aan het persagentschap Belga relativeert de hoogspanningsnetbeheerder Elia de waarschuwing van Entso-E. 'Het gaat wel om veel als, als, als', zegt woordvoerster Marleen Vanhecke. De situatie is volgens Elia niet te vergelijken met vorig jaar, toen ons land op een bepaald moment draaide op één werkende kerncentrale. 'De marktomstandigheden zijn gunstiger dan vorig jaar. De beschikbaarheid van het nucleair park is veel hoger. En er is de interconnectie met het Verenigd Koninkrijk.'

Elia blijft de situatie wel opvolgen, 'maar we verwachten geen problemen zoals we die vorig jaar wel vreesden'.

Opvallend is voorts dat ook Duitsland in de gevarenzone opduikt. Voor Frankrijk en België zijn er al langer problemen, maar voor het eerst zijn er indicaties dat de uitstap uit kernenergie en kolen bij extreme vriestemperaturen in Duitsland bevoorradingsproblemen kan veroorzaken. Het betekent dat ons land bij een West-Europese koudegolf nog minder een beroep kan doen op stroom uit de buurlanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud